GROTE PLANNEN

Tussen de diverse overheidsdiensten in België is er nauwelijks coördinatie. Dat is voor het Mechelse Aarque Regma, producent van dragers voor het maken van plannen, een prachtige zaak.

Een zo breed mogelijke polyvalentie verzoenen met een uiterste specialisatie. Dat is de opdracht van de nv Aarque Regma, producent van materialen-coatings voor dragers van groot formaat. Die dragers kunnen papier, kalk of polyester zijn. En worden gebruikt op tekentafels van architecten, maar evenzeer voor het bedrukken van reclameaffiches. “De meeste bestellingen zijn formaat A0,” berekent managing director Erik Van Roy. “De klanten vragen meestal rollen van 175 meter lengte.” Het kalibreren met de juiste coating is binnen deze niche uiterst belangrijk. Bovendien doorstond Aarque Regma de voorbije tien jaar een enorme evolutie binnen zijn marktsegment. “Tien jaar geleden werkten onze klanten nog met tekentafels. Vandaag met een cad-werkstation. Toch is nog geen enkele van onze klanten volledig geautomatiseerd. Dat zal nog eens tien jaar duren.” Ook inkjetplotters waren vijf jaar geleden nauwelijks op de markt.

De klanten van Aarque Regma zijn alle “plannenmakers”. Met voorop de ontwerpers in de industrie, zoals autobusconstructeur Van Hool, of de Mechelse transformatorenbouwer Pauwels International. Ook nutsbedrijven als Electrabel en Belgacom hebben “kilometers plannen” nodig, en dus massa’s gecoate dragers van het bedrijf uit Mechelen. Ook de diverse technische diensten van overheden vormen een belangrijk marktsegment. “In België is er nauwelijks coördinatie tussen de diverse overheidsdiensten. Dat is prachtig voor ons. Iedere dienst beschikt wel over andere plannen.”

Een nauwelijks twee jaar jong marktsegment is de large format printing ( LFP). Dragers die met behulp van printers de kwaliteit evenaren van foto’s. Een marktsegment dat inmiddels goed is voor een tiende van de omzet. LFP vormt de schakel tussen zeefdrukkerij, die grote oplages vereist, en de cad-markt. “LFP laat het bedrukken in beperkte oplages en specifieke materialen toe. De klanten zijn onder meer standenbouwers, decorateurs van soapseries, of de posterbusiness.” Aarque Regma stapt nu zelfs naar de particulier met de LFP-drager. Regma Jet wordt in warenhuizen en computerwinkels verkocht. De consument kan via de tekenprogramma’s in de pc het gecoate materiaal, dat een betere kwaliteit verzekert, uitprinten.

Aarque Regma is voor de helft in handen van Erik Van Roy, voor de andere helft van de Franse groep Unic Technologies Group. De 24 werknemers haalden vorig jaar een omzet van 200 miljoen frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content