Grooves als onbekende factor

De Belg Nicolas Colsaerts is in Australië aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen.Hij staat 127ste op het internationale klassement,een indrukwekkende sprong.

Vorige zondag, twee weken nadat hij onder het mes ging om wijsheidstanden weg te nemen, vertrok Nicolas Colsaerts naar Australië. Meer bepaald naar Brisbane, waar hij begint aan een winterstage in de A Game Academy. Vorig jaar deed hij dat ook en met succes. De Belg werd derde in de Challenge Tour en kreeg daarmee zijn kaart voor de grote Tour van 2010, waarin hij in december al de eerste twee toernooien speelt. Op 10 december, na een kleine maand trainen, neemt hij deel aan het Alfred Dunhill Championship en op 17 december is er de South African Open. Colsaerts is nu de 127ste speler in de wereld. Een indrukwekkende sprong in het internationale klassement is dat, want hij stond daarvoor op de 1271ste plaats.

“Na een mooi seizoen wil ik nu zo snel mogelijk weer in het juiste ritme komen. De Europese Tour wordt immers gespeeld op parcours die iets moeilijker zijn dan die van de Challenge Tour: smallere fairways, hardere en snellere greens en diepere rough. Maar dat schrikt me niet af. Ik trainde vorig jaar vooral op basis van wedging en ben van plan dat weer te doen. Aan mijn manier van spelen is niets veranderd: alleen kan ik in Australië heel intensief trainen in uitstekende technische omstandigheden en met goede spelers. Meer is er niet aan.”

De grootste onbekende factor voor Colsaerts zijn dan ook de nieuwe ijzers zoals die zijn voorgeschreven door het nieuwe reglement bij de profspelers. Dat wordt aanpassen. Het aantal grooves (de inkepingen in de kop) en hun afmetingen zijn nu immers kleiner. Zegt Colsaets daarover. “Met die nieuwe grooves krijgt de bal minder spin mee. Het verschil zal zich niet laten voelen op de fairways, maar vooral als je de bal uit het rough moet slaan ( flyers zullen dus nog meer afgestraft worden) en in het korte spel rond de greens (professionals geven de bal liever veel spin mee in de approach in plaats van een ouderwetse lob, die ze nu opnieuw zullen moeten bovenhalen, nvdr.). Die wijziging is niet slecht voor mij, want ik heb altijd veel variatie in mijn shots gestopt. Bovendien zullen mijn vrienden in de wolken zijn met mijn overstap naar nieuwe clubs. Ik heb thuis hopen clubs, vooral wedges waarvan er een dertigtal nieuw zijn, die ik niet meer kan gebruiken en dus moet weggeven.” (lacht).

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content