Grootvaders hemd verandert mode-industrie

“Een uit de hand gelopen hobby.” Zo typeert mode-ontwerper Zoë De Cock (23), Gentse studentenondernemer van het jaar, haar bekroonde upcyclingproject Renée By Zoë.

Vanwaar het idee? In volle lockdown zette Zoë De Cock een jurkje van eigen makelij, gemaakt van de oude hemden van haar grootvader Benny, op Instagram. “Ik stond er niet bij stil dat daar vraag naar zou kunnen zijn, dat ik dat kon verkopen. Ik was gewoon trots op wat ik gemaakt had.” Het was het prille begin van Renée By Zoë, een upcyclingmerk waarvoor De Cock aan de slag gaat met oude kledingstukken. In het Gentse atelier dat De Cock huurt, liggen hemden en jeansbroeken netjes opgestapeld in plastic bakken. Die zamelde ze in door oproepen te doen op sociale media. Nu wil ze ook overstock van merken opkopen. “Tot nu toe deed ik alles zelf. Binnenkort geef ik de productie voor het eerst uit handen, aan CiLAB in Mechelen.”

Langs welk kanaal verkoopt u? “Eerst verkocht ik via Instagram, zonder een goed idee van prijszetting te hebben. Later lanceerde ik een webshop, met een businessplan. De volgende stap is samenwerken met retailers.”

Met wie werkt u samen? De missie van Renée By Zoë sluit aan bij die van partners zoals de kledingbibliotheek Dressr en CiLAB. “Ik wil deel uitmaken van een nieuwe, betere mode-industrie. ‘Renée’ slaat op het Franse woord voor ‘herboren’. Daarin past de strategie om overstock op te kopen. Ik zie mijn onderneming als een manier om de cirkel van andere bedrijven rond te maken. Als ik hun afval overneem, kan ik een nieuwe cirkel starten. Zo gaan we van een lineaire naar een circulaire economie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content