Groeten uit Sofia

Vandaag, donderdag 3 oktober, start Europalia Bulgarije. Commissaris-generaal Dirk Renard werd al een beetje verliefd op het land.

D irk Renard heeft even vakantie genomen. Zijn taak als directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen viel in de laatste week voor de opening van Europalia niet te combineren met het commissaris-generaalschap van dit evenement. Europalia heeft dit jaar voor Bulgarije gekozen. Een mooie keuze, want met ons land zijn de banden al hecht sinds de negentiende eeuw. Vandaag is België er de tweede grootste buitenlandse investeerder, met bedrijven als Interbrew, Umicore, Solvay en Amylum.

Als Europalia Bulgarije bij de meeste bezoekers hetzelfde effect sorteert als bij zijn commissaris-generaal, dan is het initiatief gelukt. “Toen men mij een jaar geleden aanzocht voor deze functie, had ik alle mogelijke vooroordelen. Maar ik heb het nu ontdekt als een mediterraan land, dichter bij Griekenland dan bij de voormalige Sovjet-Unie. En helemaal niet pretentieus. Als Europalia eind januari voorbij is, ga ik zeker terug om er mooie bergwandelingen te maken.”

In het verleden reed Europalia financieel al eens een scheve schaats. Ditmaal bedraagt het budget 2,5 miljoen euro, Bulgarije brengt een iets groter bedrag in. Verklaart Dirk Renard: “Of we in evenwicht afsluiten, zal afhangen van de bezoekersaantallen van de tentoonstellingen. We hebben nog wel reserves, maar zoeken voor de toekomst meer overheidssteun en denken eraan om slechts elke twee jaar een Europalia te organiseren.”

Als straks de openingsfeestelijkheden voorbij zijn, keert Dirk Renard terug naar zijn dagelijkse job. Na een carrière in de verzekeringswereld bij onder meer Royale Belge werd hij drie jaar geleden directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Die zijn met 16% marktaandeel de derde grootste mutualiteit en vooral de groeier in de markt. “Dat komt omdat wij politiek ongebonden zijn en geen eigen ziekenhuizen hebben en daardoor onafhankelijk staan van dokters en hospitalen,” verklaart Renard het succes.

G.M. [{ssquf}]

Naam: Dirk Renard (63).

Is: Commissaris-generaal Europalia Bulgarije

Directeur-generaal Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Vrije tijd: squash, bergbeklimmen, muziek.

“Toen men mij een jaar geleden aanzocht voor deze functie, had ik alle mogelijke vooroordelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content