Groeien in koper

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

First Quantum Minerals legde in het afgelopen decennium een spectaculair groeiparcours af. Daar komt de volgende jaren zeker geen einde aan.

First Quantum Minerals bezit zeven operationele mijnen, gespreid over zes landen en vier continenten. Koperontginning staat centraal in de activiteiten van de grondstoffengroep, met vorig jaar een productie van ruim 400.000 ton, naast 47.000 ton nikkel en 250.000 ounce goud. In Afrika zijn er de Kansanshi-mijn in Zambia (koper en goud), de grootste kopermijn van Afrika, en de Guelb Moghrein-mijn in Mauritanië (koper en goud), die First Quantum in 2010 heeft gekocht van Anglo American. In Australië baat het de Ravensthorpe-mijn uit (nikkel), de enige van de groep waar geen koper wordt gedolven.

In Europa heeft ze twee mijnen in Finland: de Kevitsa-mijn (koper, platina en vooral nikkel) is gelegen in Lapland, waar het klimaat de logistiek moeilijk maakt; de Pyhäsalmi-mijn (koper en zink) ligt centraal in het land. In Spanje drijft First Quantum de Las Cruces-mijn (koper). Ten slotte is er de Cayeli-mijn (koper en zink) aan de Zwarte Zee, in het Aziatische deel van Turkije.

Vijf projecten zitten in een ontwikkelingsfase. Het meest beloftevolle project is de bouw van de Cobre Panama-kopermijn in Panama. Dat is een wereldklasseproject met een verwachte levensduur van 34 jaar en een verwachte jaarlijkse productie van maar liefst 320.000 ton. Volgens de huidige planning moet de mijn in het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst kopererts opleveren. Deels door dat project hoopt het management tegen 2018 de totale productiecapaciteit van de groep op te trekken tot 1,1 miljoen ton koper en 110.000 ton nikkel — ruim een verdubbeling tegenover 2013.

First Quantum is een sterke groeier. Bovendien is het nauwelijks over zijn budget gegaan (6 %) om die expansie te realiseren. Essentieel in tijden van lage grondstoffenprijzen is dat First Quantum tot de spelers met de laagste productiekosten behoort. Onlangs kocht First Quantum met het Taca Taca-project in Argentinië nog een potentieel wereldklasseproject in koper. De groep denkt daarmee duidelijk al aan haar verdere expansie in het volgende decennium. Met die groeiplannen gaat ze in tegen de consensus van haar grote concurrenten, die hun investeringen hebben teruggeschroefd onder druk van hun aandeelhouders. Het management van First Quantum is ervan overtuigd dat het huidige overaanbod aan koper tijdelijk is en dat er aan het eind van dit decennium weer een tekort zal zijn.

Wij zijn onder de indruk van het groeiverhaal van First Quantum. Het aandeel is een kanshebber voor beleggers die geloven in de herstelkansen van de grondstoffenprijzen.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content