Groeiambities tot in Polen

GDANSK "Gdansk is een beetje vergelijkbaar met Antwerpen."
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De Gentse vastgoedspeler Alides scherpt zijn ambities aan en verruimt zijn actieterrein. Maar algemeen directeur Rikkert Leeman maakt zich ook zorgen over de Belgische vastgoedmarkt. “Ik zie weinig hefbomen”, zegt hij.

Als talk of the town is het Gentse circulatieplan onovertroffen. Zo botsen we ook in een gesprek over vastgoedinvesteringen in Gent al snel op de nieuwe verkeerssituatie in de stad. Alides Properties kocht in 2015 het kantoorcomplex RAC Ter Plaeten, aan de Sint-Lievenslaan. “Dat is de Gentse binnenring”, situeert algemeen directeur Rikkert Leeman. “Als gevolg van het circulatieplan wordt de binnenstad moeilijker bereikbaar met de wagen. Een locatie langs de Gentse binnenring en vlak bij de op- en afrit van de E17 wordt alleen maar waardevoller.”

De aankoop van Ter Plaeten, nog tot 2027 verhuurd aan de Regie der Gebouwen voor rekening van de federale overheidsdienst Financiën, was een van de belangrijkste investeringsdeals op de Gentse kantorenmarkt van de voorbije jaren. Alides Properties geeft geen cijfers vrij, maar met een bovengrondse oppervlakte van bijna 16.000 m2 en een prijs per vierkante meter van om en bij de 2500 euro moet het investeringsvolume in de buurt van 40 miljoen euro liggen.

Alides Properties is een dochteronderneming van Alides Real Estate Investment Management (REIM), onderdeel van de Gentse familiale Group Maes. “In 2014 zijn we gestart met een stroomlijning van onze structuur”, zegt Rikkert Leeman. “We werken nu met een heldere structuur waarin Alides Properties de belangrijkste eigenaar is van de vastgoedinvesteringen in commercieel, residentieel en zorgvastgoed die verhuurd worden.” Daarnaast treedt Alides REIM ook op als projectontwikkelaar via projectvennootschappen. De belangrijkste lopende projecten zijn onder meer Zen-park, Forum, Rinkkaai, Parkrand Edegem en G2I.

Nieuwe wijk

Alides concentreert zich op drie Belgische steden: naast Gent zijn dat Brussel en Kortrijk. Maar het koestert groeiambities. “We hebben een aanzienlijke financiële slagkracht die we meer willen uitspelen”, zegt Leeman. Alides REIM heeft een eigen vermogen van bijna 185 miljoen euro (2015).

De acquisitie van een belangrijke grondpositie aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem bij Antwerpen past in de diversificatiestrategie. Op een terrein van 20.000 m2 bereidt het in samenwerking met Cornerstones de ontwikkeling voor van Parkrand Edegem, een residentieel project van 40.000 m2.

In maart maakte Alides ook zijn eerste buitenlandse uitstap bekend. Samen met Re-Vive zal het in het Poolse Gdansk een nieuwe wijk ontwikkelen. Leeman: “We bouwen daar op een iconische plek: de voormalige scheepswerven waar Solidarnosc van Lech Walesa het licht zag. Gdansk is een beetje vergelijkbaar met Antwerpen. Met een grote, oude haven aan de rand van de stad die een natuurlijk uitbreidingsgebied is voor de historische stad.” Het project van Alides en Re-Vive heeft een ontwikkelingspotentieel van ongeveer 300.000 m2.

Spannende jaren

De groeiambities van Alides ten spijt is de algemeen directeur niet overdreven optimistisch over de Belgische vastgoedmarkt. “Je moet vandaag erg voorzichtig zijn op de Belgische vastgoedmarkt”, zegt hij. “Vroeg of laat verwacht ik een correctie. Ik zie geen grote hefbomen op deze toch erg competitieve markt. De economische groei blijft relatief zwak, het fiscale klimaat is nog altijd vrij ongunstig en van de demografische evolutie word ik ook niet vrolijk. Er komen nog spannende jaren op ons af.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content