Groei en rendabiliteit in een moeilijke markt

De socialedienstengroep ADMB blijft groeien in een niet altijd even gemakkelijke markt. Ze focust ook almaar meer op een adviserende rol en activiteiten zoals verzekeringen.

Dit jaar bouwt de hr-dienstengroep ADMB een nieuw kantoorgebouw in Gent. Het wordt de nieuwe uitvalsbasis voor de activiteiten in Oost-Vlaanderen. Op zich niets bijzonders, want ADMB telt in België al zestig kantoren voor dienstverlening aan bedrijven. ADMB, van oorsprong West-Vlaams, is al lang in heel het land actief.

De nieuwe site in Gent staat wel symbool voor de sterke groei die ADMB al een tijdje kent. De resultaten voor 2012 zijn nog niet definitief, maar de groep boekte vorig jaar een omzet van 110 miljoen euro. Dat is meer dan in de vorige twee jaren: 101 miljoen in 2010 en 106 miljoen euro in 2011.

Nochtans is de groep actief in disciplines die het niet gemakkelijk hebben. Een belangrijke tak is het sociaal secretariaat (32 procent van de omzet, 34,2 miljoen euro in 2011, 35,8 miljoen in 2012). ADMB verzorgt de loonadministratie voor ruim 32.000 werkgevers met samen 230.000 werknemers. Het gaat vooral om bedrijven met minder dan 500 werknemers, en in de social profit. Begin dit jaar mocht ADMB Sociaal Bureau zo’n 6500 nieuwe werknemers verwelkomen voor wie de loonadministratie gedaan wordt. De meeste bedrijven gespecialiseerd in loonadministratie gaat het nochtans niet voor de wind door de lage rente.

Sociaal secretariaten innen bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen en houden dat geld een tijdje bij vooraleer ze het naar de sociale zekerheid doorstorten. Dat brengt rente op, maar die intresten zijn de voorbije jaren gestaag gedaald. Ook al omdat het geld nu al na veertien in plaats van twintig dagen wordt doorgestort naar de RSZ en de fiscus. Die maatregel bracht de staatskas vorig jaar, samen met een eenmalige crisisbijdrage voor de sector, 5 miljoen euro op. Dit jaar zal dat 10,5 miljoen zijn en volgend jaar allicht 15 miljoen. “Die crisisbijdrage is geen cadeau”, zegt ADMB-topman Philip Van Eeckhoute, sinds een jaar gedelegeerd bestuurder van de dienstengroep. “De renteopbrengsten zijn voor de meeste sociaal secretariaten cruciaal om break-even te kunnen zijn. Wij zijn er trots op dat we als een van de weinigen operationeel een positief resultaat kunnen voorleggen. We hebben geen financiële opbrengsten nodig om rendabel te zijn.”

In 2011 haalde ADMB Sociaal Bureau — nummer zes in België — een operationele bedrijfswinst van 1,5 miljoen euro. De meeste andere grote spelers (SD Worx, Partena, Securex,…) haalden een negatief operationeel resultaat. Het nettorendement van ADMB Sociaal Bureau behoort met 10 procent tot de hoogste in de sector.

Van Eeckhoute: “We gaan als een goede huisvader om met onze centen, iets wat wij gemeenschappelijk hebben met onze klanten. We hebben ook het voordeel dat we voor de loonberekeningen over een relatief jonge loonmotor beschikken. De investeringen in het upgraden van zo’n loonmotor zijn heel groot.”

Complexiteit zonder grenzen

ADMB heeft dankzij zijn brede dienstenpakket een diverse klantenportefeuille, in tegenstelling tot veel andere hr-dienstverleners. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bedrijven die een beroep doen op de diensten van Provikmo, de preventiedienst van ADMB die bedrijven ondersteunt bij welzijns- en veiligheidsbeleid (37 procent van de omzet van de groep). Vorig jaar was er hier een groei van 9000 werknemers voor wie Provikmo het medisch toezicht uitvoert. Er werden 240.000 onderzoeken uitgevoerd. “Dat doen we niet alleen voor kmo’s, maar ook voor grote ondernemingen”, zegt Van Eeckhoute. “De rode draad is de manier waarop we onze klanten benaderen. Wij hebben van oudsher geopteerd voor het model van client intimacy. Welke ADMB-onderneming hem ook bedient, de klant moet voelen dat zijn adviseur hem ook echt kent.”

ADMB beschikt bovendien over een kinderbijslagfonds (100.000 kinderen), een sociaal verzekeringsfonds en een ondernemingsloket. Zenito Ondernemingsloket, een gezamenlijk initiatief met partners zoals Zenito, Unizo en Sofim,mocht vorig jaar 2,5 procent meer starters verwelkomen, en dat in een dalende markt. Voorts is ADMB HR Services actief in werving en selectie en uitzendarbeid, maar ook in detachering, outplacement en career coaching. De omzet van deze divisie is gestegen van 8,2 miljoen euro in 2010 naar 9,6 miljoen in 2011. Van Eeckhoute: “Bedrijven vragen almaar meer advies over personeelsbeleid. De complexiteit kent geen grenzen. We sluiten steeds meer samenwerkingsakkoorden met beroepsfederaties om hun leden te begeleiden in hun personeelsbeleid, recentelijk nog met Horeca Vlaanderen. De horeca is geen eenvoudige sector met zijn vele gelegenheids- en studentenarbeid, en daar willen we met onze expertise die ondernemers bij helpen.”

ADMB begeleidt zijn klanten ook in het voorkomen van ziekteverzuim, niet alleen via Provikmo (preventie) en Medicontrol (controle). ADMB bracht in 2012 ook de gids ‘Mijn medewerker is afwezig. Wat nu?’ uit. Ondernemers vinden er het antwoord op vijftig vragen over absenteïsme. Van Eeckhoute: “In 2013 plannen we nog verschillende initiatieven rond ziekteverzuim.” ADMB is ook hoofdsponsor van Cercle Brugge, atletiekclub KAA Gent en ploegsponsor van de Zesdaagse van Gent. Ook dat past in de strategie om het merk ADMB zichtbaarder te maken.

De handen vol

Opvallend aan ADMB is dat het een aantal diensten verleent die je niet direct verwacht van een humanresourcesbedrijf. Dat is uniek in de sector. “We hebben met ADMB Verzekeringen een top 15-makelaar met vijftig medewerkers in huis. Die is gegroeid vanuit arbeidsongevallen- en rechtsbijstandsverzekeringen, maar vandaag richten wij ons op zowel werkgevers, zelfstandigen als particulieren.” Er is bijvoorbeeld de polis ADMB Omnifisc, een verzekering tegen de meerkosten van de begeleiding van een accountant of een advocaat bij een fiscale controle. 1300 ondernemers genieten al die bescherming. De omzet van ADMB verzekering steeg van 4,9 miljoen euro in 2011 tot 5,7 miljoen in 2012.

Al even opvallend is Vekmo (omzet 2012: 2,45 miljoen euro tegen 1,9 miljoen vijf jaar geleden) dat veiligheidscoördinatie aanbiedt, advies verleent over milieuverplichtingen en sociaaleconomische inplantingsstudies uitvoert. Vekmo is een nv die in 2000 samen met onder andere Unizo en het toenmalige Nacebo (nu Bouwunie) werd opgericht.

ADMB mag dan wel een brede waaier aan activiteiten aanbieden, toch is er een sterke coördinatie. “De bestuurders van elk van de onderdelen van de groep zitten in verschillende raden van bestuur, de gedelegeerd bestuurder is overal dezelfde en we hebben een stevig groepsdirectiecomité zodat we een sterk, coherent beleid voeren.”

Het gaat de groep met haar 1100 medewerkers voor de wind, maar tegelijk blijft ADMB volgens Van Eeckhoute waakzaam. “De voorbije twee jaar hebben we heel wat nieuwe wetgeving moeten verwerken. Hetgeen met de nieuwe regering natuurlijk te verwachten was. Onze juristen, IT’ers en alle andere medewerkers hadden, net als de vele klanten-ondernemers, hun handen vol. Bovendien moeten we ons voorbereiden op de regionalisering van de kinderbijslag en van de vestigingsreglementering. Het enige wat hier voorlopig vaststaat, is dat we voor serieuze hervormingen staan. Als er regionaal een nieuwe wetgeving komt, zullen alle dienstverleners aan ondernemingen onmiddellijk de finesses moeten kennen om te voorkomen dathun positie in de markt onder druk komt te staan. Maar onze organisatie is er klaar voor.”

ALAIN MOUTON, FOTOGRAFIE EMY ELLEBOOG

Opvallend aan ADMB is dat het een aantal diensten verleent die je niet direct verwacht van een humanresourcesbedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content