Griekse villa’s naar Belgisch ontwerp

Investeren in Grieks vastgoed, het kan. Magellan International Projects bouwt op het Griekse eiland Zakynthos een halve berg vol met luxevilla’s, goed voor een investering van 80 miljoen euro.

Agios Nikolaos, in het noorden van het Griekse eiland Zakynthos, is een van die plekjes die steeds zeldzamer worden op aarde. Een kleine vissershaven omringd door steile kliffen, kleurrijke bootjes, een eethuis met enkele tafeltjes op het strand, een hotelletje met een paar kamers. “Het doet denken aan het Saint-Tropez ten tijde van Brigitte Bardot”, zegt William Nagels. Hij is gedelegeerd bestuurder en projectcoördinator van de projectontwikkelaar Magellan International Projects.

De basis van Magellan IP werd gelegd toen er van de Griekse crisis nog geen sprake was. Het was de Brusselse investeerder in vastgoed, Alain De Braekeleer, die eerder toevallig als vakantieganger kennismaakte met Zakynthos. De Braekeleer was onmiddellijk getroffen door de onaangetaste schoonheid van het noordelijke deel van het eiland. Zowat twintig jaar geleden waren er in het noorden van Zakynthos nog geen asfaltwegen, er was weinig infrastructuur, hooguit één vliegtuig per week landde vanuit België op het eiland. Er was niets, behalve een charmant haventje en een overweldigende natuur.

Toen De Braekeleer enkele weken later weer naar België vloog, had hij een aantal aankoopakten in zijn koffer zitten, goed voor enkele hectaren op de helling gelegen olijfgaarden, met zicht op het azuurblauw van de Ionische Zee. De Braekeleer vond een partner om samen een mooie portefeuille gronden uit te bouwen op Zakynthos.

Sindsdien is het toerisme op het Griekse eiland fors toegenomen. Er zijn intussen al vijf vluchten per week vanuit Brussel en Charleroi naar Zakynthos. Jaarlijks strijken er bijna een miljoen Europese toeristen neer, hoofdzakelijk gelokt door de zandstranden van het zuiden.

Toen er een haar in de boter kwam tussen De Braekeleer en zijn zakenpartner, zocht hij via een bank een overnemer voor 50 procent van de aandelen. “Zo is De Braekeleer bij de groep Gilbo-Odebrecht komen aankloppen”, vertelt William Nagels. “We kenden elkaar niet, maar er groeide al snel een wederzijds vertrouwen. In 2007 kochten wij zijn partner uit en richtten we samen Magellan IP op. De belangrijkste motivering om mee in het verhaal te stappen, is dat je in Griekenland nog mooie villa’s kan bouwen met een haalbaar budget. Dit is Toscane, maar dan veel minder mondain. Maar ik geef toe: zoiets koop je niet alleen met verstand, maar ook met je hart.”

Vanaf 700.000

Magellan International Projects is een Griekse vennootschap, te vergelijken met een nv in België. “We zijn een Griekse vennootschap, maar we bouwen en werken af volgens de Belgische kwaliteitsnormen”, zegt Nagels. “We gaan zelfs verder dan de Belgische normen, en dat is ook nodig. In België moet een gebouw gewapend zijn tegen water en vorst. Hier heb je zout water en warmte, en die zijn veel erger voor een gebouw. Bovendien durft de grond hier wel eens te beven, zodat we aardbevingsbestendig moeten bouwen. We stoppen tien keer meer staal in het beton dan in België.”

“We werken samen met gerenommeerde Belgische architecten als Marc Corbiau, Bruno Erpicum, J-P Courtois of Olivier Dwek. Onze Griekse architect past hun ontwerp volgens de Griekse voorschriften aan, en dient de bouwaanvraag in. De afwerking is sleutel op de deur: we hangen zelfs de verlichting op en leggen de tuin en de oprit aan. Elke villa is uniek door haar architectuur en het terrein waarop ze staat. Het prijskaartje schommelt tussen 700.000 en 1,3 miljoen euro. Daarvoor heb je een terrein van minstens 40 are tot een paar hectare, onbelemmerd zeezicht en een unieke villa van 200 tot 400 vierkante meter bovengronds. Ga dat voor die prijs maar eens zoeken in Toscane of de Provence.”

Het project van Magellan IP op Zakyn-thos is goed voor een investering van 80 miljoen euro. Fase 1 voorziet in zestig villa’s op een oppervlakte van 35 hectare. De gronden heeft de projectontwikkelaar al verworven. In fase 2 is de bouw van 36 villa’s gepland op 18 hectare. De aankoop van die gronden is lopende. Daar komen ook de nodige infrastructuurwerken bij, voornamelijk wegenbouw. Voorts wil Magellan ook de jachthaven van Agios Nikolaos uitbouwen.

In die vissershaven raakt William Nagels meteen aan de praat met de plaatselijke bevolking. De voertaal is Engels. “Je kent hier snel iedereen. Van wantrouwen is er ondanks de crisis geen sprake, toch niet tegenover Belgen”, zegt Nagels. “Het belangrijkste als je zaken wil doen met de Grieken is integreren, praten met de mensen. De Grieken weten wat we doen. Soms komen ze bij ons aankloppen als ze een stuk grond willen verkopen. Niet dat de Griekse crisis tot gevolg heeft dat mensen massaal gronden verkopen. Op een eiland als dit woedt die crisis veel minder dan in een grootstad als Athene. Mensen leven van landbouw en pikken meer dan een graantje mee van het toerisme. En een boer verkoopt zijn grond alleen als hij het geld echt nodig heeft.”

70 jobs

Magellan bezit intussen 40 tot 50 hectare grond. “Alles betaald met eigen middelen”, verzekert Nagels. Vorig jaar zijn de eerste twee villa’s afgewerkt en verkocht, twee andere zijn omzeggens klaar, vier bouwprojecten zijn opgestart. Op de werven gonst het van de bedrijvigheid.

“Het heeft enkele jaren geduurd vooraleer we ons team hier hebben samengesteld”, zegt Nagels. “We hebben nu een uitstekende administratieve kracht, een fantastische werfleider, en prima onderaannemers. Vaak zijn hier zestig, zeventig mensen tegelijk voor ons aan het werk. Als je weet dat een villa al snel 1000 werkdagen in beslag neemt en dat we in een eerste fase zestig villa’s willen realiseren, dan spreken we over 70.000 werkdagen. Dat is werk voor 55 arbeiders voor minstens vijf jaar, plus een vijftiental indirecte jobs. De uitbouw van de haven kan nog extra jobs creëren. We werken uitsluitend met jonge mensen. De oudere generatie heeft het verknoeid. Het is de jonge generatie die Griekenland er weer bovenop moet helpen. En ik merk een grote honger bij de jongeren om vooruitgang te boeken.”

HENK VAN NIEUWENHOVE IN GRIEKENLAND

“In Griekenland kan je nog mooie villa’s bouwen met een haalbaar budget”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content