GRIEKS GROEIHERSTEL BINNEN HANDBEREIK

Een Grieks herstel is volgend jaar mogelijk, zegt de Atheense professor economie George Pagoulatos. Maar het land kan pas uit de startblokken komen na een schuldverlichting.

De cijfers uit Athene beginnen minder bloedrood te kleuren dan we onderhand gewoon waren. Dat bleek in november, toen de Griekse regering haar begrotingsplannen voorstelde. Ze hanteerde opvallend goede groeivoorspellingen, toch naar Griekse normen. De gevreesde krimp van 2,3 procent zou er dit jaar niet komen; 2015 zou afsluiten met een nulgroei. In 2016 zou de economie opnieuw krimpen, maar slechts met 0,7 procent, en niet met 1,3 procent, zoals eerder voorspeld.

“Voorspellingen van verschillende instituten wijzen op een mildere recessie voor de Griekse economie”, zegt George Pagoulatos, professor Europese politiek en economie aan de Athens University of Economics and Business. “De impact van de kapitaalcontroles van deze zomer is niet zo zwaar geweest als eerst gevreesd was. Iedereen was verrast door de sterke economische groei in het derde kwartaal. Blijkbaar heeft de Griekse economie meer veerkracht dan verwacht. Bovendien hadden we een uitstekend toeristisch seizoen, en is de herkapitalisatie van de banken op tijd voltooid. Dat laatste had het vierde kwartaal nog kunnen verbrodden. Alles samen krijgen we slechts een milde recessie, wie weet zelfs een nulgroei dit jaar.”

Wel zal het volgens Pagoulatos nog lang duren eer we de Griekse werkloosheid zien dalen. En het zal ook nog lang duren eer we het geld weer zien vloeien van de banken naar de reële economie. Pagoulatos: “Eind vorig jaar was de Griekse economie echt aan het herstellen. Dat herstel is onderbroken geweest door de onderhandelingen met de schuldeisers over nieuwe noodhulp. Die gesprekken hebben de economie maandenlang verlamd, en culmineerden in kapitaalcontroles en een referendum. Zonder dat alles was dit een jaar van solide groei geweest. Dat had ook wel gemogen. Zes jaar crisis heeft de economie met een kwart doen krimpen. Griekenland had al structurele hervormingen doorgevoerd, maar de effecten zie je pas na een tijd.”

De econoom wijst op de verlaging van de loonkosten. Dat deed de export stijgen. Van andere structurele maatregelen is nog geen effect te zien. In een verzwakte economie vergt dat tijd, zegt Pagoulatos. En dan is er nog de werkloosheid: met 26 procent is die net als in andere Zuid-Europese landen nog zeer hoog, maar eindelijk gestabiliseerd.

Pagoulatos geeft nog mee dat een schuldverlichting de allerbelangrijkste voorwaarde is voor een groeiherstel: “Het wordt in elk geval geen schuldvermindering, we moeten mikken op een wezenlijke verlichting. Dat gaat over verlenging van de looptijden, vermindering van de intrestvoeten, en misschien enkele ondersteunende maatregelen, zoals een koppeling van de aflossingen aan de economische groei.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content