GRIEKENLAND: PRIJZEN TOT 40 PROCENT LAGER

Victor Camhis heeft Griekse roots maar is opgegroeid en gesetteld in Brussel. Samen met zijn vader is hij eigenaar van een aantal woningen op de Griekse eilanden. Sinds drie jaar laat de Griekse overheid de eigenaars toe om hun eigendommen te verhuren, mits ze een progressieve belasting betalen naargelang van de huuropbrengst. Victor Camhis, die een solide reputatie heeft opgebouwd in de sector van de luxehotels in België — hij was directeur-generaal van hotel Le Châtelain in Elsene — zag er wel brood in. Het vond echter geen geschikt kanaal om de eigendommen van de familie te commercialiseren. Daarom besloot hij in 2013 zelf vanuit België een exclusief platform te creëren: My Greek Villa.

“Ondanks de crisis en de vele vragen die ze oproept, breekt Griekenland alle toeristische records. In 2015 waren er al 26 miljoen toeristen, goed voor 14,5 miljard euro omzet”, haalt Camhis cijfers van de Griekse toerismefederatie aan. “In 2014 zijn we begonnen met twintig villa’s op het eiland Kea, waar het vakantieverblijf van onze familie staat. In een jaar tijd hebben we dankzij mondreclame 200 exclusieve villa’s in veertig Griekse locaties in beheer genomen. Het is de bedoeling tegen januari 2016 aan 500 woningen te komen, gespreid over zeventig locaties. Om onze klantenportefeuille en onze verhuuractiviteit aan te vullen, zijn we ook een partnerschap aangegaan met prestigieuze reisagentschappen. We streven naar een portefeuille van minstens twintig authentieke woningen per locatie, kwestie van de beheerskosten te drukken zonder iets af te doen aan de kwaliteit.”

Om zijn groeiambities te staven wijst hij op de jongste voorspellingen van de vakantie-intenties van de Belgen: 79 procent zegt in Europa te willen blijven, 45 procent wil met het vliegtuig naar vooral Italië, Spanje en Griekenland voor een authentieke vakantie. Dezelfde studie wijst ook uit dat steeds meer Belgische toeristen de voorkeur geven aan een vakantie in een tweede verblijf, bij familie of bij vrienden.

De meeste van die villa’s, die Camhis persoonlijk test voor hij ze te huur zet, zijn ook beschikbaar voor verkoop. Ze moeten alle uitzonderlijke kenmerken vertonen vooraleer ze zijn zegen krijgen: het uitzicht, de locatie, het zwembad, de inrichting enzovoort. “Door de crisis en de strengere maatregelen die de regering de eigenaars-verhuurders oplegt, is het aantal villa’s die te koop gesteld worden de jongste jaren toegenomen. De wet van vraag en aanbod heeft ervoor gezorgd dat de prijzen sterk zijn gedaald, ongeveer 40 procent, tussen 2007 en 2014. Die hele context heeft het tweede verblijf op de Griekse eilanden in de ogen van onze voornamelijk Belgische en Franse klanten aantrekkelijker gemaakt. De prijzen, het fiscale kader en de maatregelen die door de Griekse overheid genomen worden, zijn gunstig voor de buitenlandse investeerders De totale belasting op een vastgoedtransactie schommelt van 7 tot 9 procent, niet meer.” Je goed informeren over de administratieve procedures is wel een must, aldus nog de Brusselse Griek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content