En de tieners

De Duitse vestiging van het reclamebureau Grey heeft de jeugd aldaar onder het vergrootglas gelegd. De groep van 13 tot 19 jaar is interessant, want die heeft 7 miljard mark (zo’n 140 miljard frank) te besteden. Het is dus interessant om weten hoe jongeren tegenover merken staan nu, en in de toekomst.

Met diepte-interviews peilde Grey naar het marketinggedrag van 70 jongeren. Daaruit blijkt dat de zogenaamde ” funatiekeling” in opmars is. De jongerengeneratie in Duitsland leeft met de dag en wil vooral plezier maken. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen vier types : de zorgelozen, de fun-freaks, de spelende kinderen en de outlaws. Op een assenkruis zijn de fun-freaks en de outlaws het meest onafhankelijk van het gezin, de zorgelozen en de spelende kinderen zitten nog wel in de gezinssfeer, maar neigen naar onafhankelijkheid. Voorts zijn ze vooral extrovert behalve de spelende kinderen, die naar introvertie neigen. Sport, muziek en mode zijn de gebieden die hen interesseren en waarop marketeers met hun merken kunnen inspelen.

Grey heeft acht stellingen in verband met jongeren :

De generatie is gefragmenteerd : “De” tiener bestaat al lang niet meer. Er zijn groepen, scènes en subscènes, elk met hun eigen communicatiecodes.

In een tijd van onduidelijke en onzekere toekomstuitzichten speelt plezier nu een grote rol.

De jongeren denken meer aan zichzelf en houden zich minder bezig met de grote problemen van de maatschappij.

De kliek is als een tweede familie en vormt een stabiele factor in een steeds veranderende wereld.

De jongeren rebelleren niet langer : dat is niet nodig aangezien ze toch hun eigen wereld kunnen maken.

De “extremisten” zijn in opmars : de jongeren hebben weinig hobby’s, maar worden zeer intens beoefend.

Jongeren selecteren uit de overvloed die de media brengen.

Ten slotte weten jongeren perfect hoe reclame werkt. Ze willen entertainment erin, maar zijn ook zeer kritisch en soms genadeloos voor reclameboodschappen.

In Nederland is een gelijkaardig onderzoek verricht naar “de jeugd”. Het bureau Inter/View ondervroeg 3155 jongeren tussen 6 en 24 jaar. Daaruit blijkt dat jongeren niet langer egocentrisch, maar egoïstisch zijn en zich steeds minder confirmeren aan het “aangeharkte Nederland”. “Hun leven draait om lol maken, van niemand afhankelijk zijn en geld verdienen. Wel geldt een gelukkig gezinsleven nog steeds als belangrijkste centrale waarde,” aldus de onderzoekers. Jongeren blijken ook steeds moeilijker te bereiken door bedrijven, reclamemakers, ouders, leraren en politici.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content