GRESHAM

Oude top opnieuw benoemd

Gerard Van Riet, die verleden jaar twee maanden in de Antwerpse gevangenis vertoefde, staat terug aan het hoofd van zijn onderneming Gresham Belgian Finance Company (GBFC). GBFC zou volgens krantenberichten betrokken zijn geweest bij een grootscheepse oplichting in de beleggingssector. Een aantal gedupeerden zou zwarte spaarcenten toevertrouwd hebben aan Van Riet, die zo luidde het toen het geld versaste naar GBFC.

Inmiddels gebeurde er een aantal verschuivingen bij GBFC. Gerard Van Riet en Ralph Van Riet hadden op 12 juni 1995 ontslag genomen als bestuurders. De Zwitser Ulf Glatho werd toen de nieuwe gedelegeerd bestuurder. Maar op 20 maart jl. besliste de Algemene Vergadering van Gresham (eenparig) Glatho te ontslaan, zonder hem kwijting te verlenen. Gerard Van Riet neemt terug de plaats in van Glatho. De verslagen van beide algemene vergaderingen werden pas eind mei gepubliceerd.

Gerard Van Riet : “Deze laattijdige publicatie hebben we te danken aan Glatho. Hij legde zijn benoeming tot gedelegeerd bestuurder niet neer op de griffie. Met als gevolg dat ik voor de buitenwereld bekendstond als de hoofdverantwoordelijke voor de activiteiten die Glatho bij GBFC ontwikkelde.”

Volgens de huidige gedelegeerd bestuurder van GFBC zou Glatho in 1995 leningen hebben verstrekt aan “insolvabele personen en ondernemingen waar hijzelf mee verbonden was”. “De algemene vergadering besliste dat dit niet door de beugel kon, omdat GFBC een zelfbedieningszaak werd voor Glatho,” aldus van Riet.

In de oprichtingsacte van GFBC (14 november 1990) komt Gresham Ltd. (Eiland Man) als hoofdaandeelhouder naar voor (92,5 %), naast Van Riet, Zwitser Beat Studer en ene William Shier (Californië), elk voor 2,5 %. “Gresham vertegenwoordigde toen enkele mensen van de Lloyds,” aldus Van Riet. “Maar wat ondertussen met de aandelen is gebeurd, is niet bekend. Een NV is toch naamloos ?”

Zijn eigen gerechtelijke moeilijkheden wijt hij aan het “Van Rossem-complex” van de leden van het Antwerpse gerecht. Die zouden zich onterecht vragen stellen over “normale zakentransacties”.

Van Riet ontkent met klem dat hij geld van ontleners verduisterd zou hebben. Hij hoopt dat het onderzoek snel wordt afgerond. “Nieuwe investeerders willen het kapitaal van GBFC optrekken van 5 naar 20 miljoen,” zegt hij. “Ze staan te trappelen om mee te doen. We willen met het nieuwe geld ondernemingen financieren, onder meer in Duitsland. Ikzelf hou in afwachting van het einde van het gerechtelijk onderzoek grote kuis in GBFC.”

Het Antwerpse gerecht wil geen commentaar kwijt over de inhoud van het dossier, maar bevestigt dat het onderzoek tegen Gresham én Van Riet nog niet is afgesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content