Greatest hits

De honderd plekken die je gezien moet hebben voor je sterft. Tien dingen die je gedaan moet hebben voor je veertigtste. Het internet bulkt van zulke bucketlists. Het Concertgebouw in Brugge maakt er zijn eigen versie van. Dit seizoen programmeert het voor de tweede keer de Topstukweken: vijf werken die je minstens één keer in je leven gehoord moet hebben. Volgende week trap het af met het Requiem van Mozart, waar vijf voorstellingen omheen worden geborduurd.

Zo is er een uitvoering van de bekende tandem Alain Platel-Fabrizio Cassol. De choreograaf en de componist werkten samen met Afrikaanse muzikanten, en laten invloeden toe uit de jazz en de opera. Maar er is ook een klassieke uitvoering van het Requiem door het Orchestre des Champs-Elysées en het Collegium Vocale Gent, onder leiding van Philippe Herreweghe. Muziekkenner Pieter Bergé ontrafelt op een lezing het mysterie rond Mozarts zwanenzang. De week sluit af met een filmvoorstelling van de biopic Amadeus mét afterparty.

Later dit seizoen plant het Concertgebouw een week rond Philip Glass’ Einstein on the Beach (2-4 november), Dvoráks Negende symfonie (30 januari-2 februari), Charpentiers Te Deum (2-5 mei) en Lassus’ Psalmi Davidis Poenitentiales (22-25 mei).

Topstukweek. Mozart Requiem, van 23 tot 26 oktober in Concertgebouw Brugge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content