GRATIS BELLEN MET JAJAH

Roel Van Espen medewerker Trends

Internetbellen is in, mede dankzij grote spelers als Skype. Maar intussen introduceerde deze operator in alle stilte connectiekosten. Trends ging dan ook op zoek naar een alternatief.

Met Skype (www.skype.com) telefoneert u via uw computer. U schaft zich een headset aan, installeert het programma en u kunt aan de slag. Belt u naar een andere Skypegebruiker, dan is het gesprek volledig gratis. Belt u naar een vast toestel, dan betaalt u slechts 0,02 euro per minuut voor een gesprek binnen Europa (met btw). Heel wat goedkoper dan wat traditionele operatoren u aanrekenen. Sinds kort rekent Skype echter connectiekosten aan. Die bedragen 0,45 euro per gesprek. Desondanks blijft het een erg goedkope vorm van telefoneren. Maar er is een alternatief: Jajah (www.jajah.com).

Voor Jajah hoeft u geen software te installeren. Bovendien telefoneert u met uw gewone telefoon of gsm. Een headset hebt u dus niet nodig. U moet zich eerst als nieuwe gebruiker registreren op de website van Jajah. Hierbij geeft u uw eigen telefoonnummers in, bijvoorbeeld dat van uw kantoor, thuisadres en gsm. Zodra u geregistreerd bent, krijgt u uw persoonlijke startpagina. Daar selecteert u het nummer van waaruit u wilt bellen (bijvoorbeeld uw gsm) en in het invulveldje tikt u het nummer van uw correspondent in. Daarna klikt u op de groene Callknop. Vervolgens gaat eerst uw toestel over. Neemt u op, dan wordt er automatisch een verbinding gemaakt naar uw correspondent. Uw favoriete gesprekspartners kunt u in een persoonlijk adresboek bewaren.

Hoeveel betaalt u?

Belt u via uw vaste toestel naar een vast toestel van een andere Jajah- gebruiker, dan is het gesprek gratis. Is hij geen Jajahabonnee, dan betaalt u 0,037 euro per minuut. Belt u van of naar een mobiel nummer, dan kost dat doorgaans tussen 0,217 euro en 0,427 euro per minuut. Connectiekosten zijn er niet. Handig is dat u steeds eerst het beltarief te zien krijgt. Bij de inschrijving krijgt u 0,50 euro belkrediet, maar de bedoeling is uiteraard dat u krediet bijkoopt. Dat kan via een creditcard of overschrijving. Die laatste methode raden we u echter af: voor de aankoop van 5 euro belkrediet moesten wij maar liefst 9,68 euro aan kosten betalen. Dat is niet de schuld van Jajah maar van onze bank: die rekent zulke tarieven aan voor internationale overschrijvingen. Een betaling via creditcard kost gelukkig niets.

Waar zitten de addertjes?

De kwaliteit van de gesprekken was bij onze tests perfect. Een enkele keer kregen we geen verbinding wegens ‘te veel gebruikers’. De tol van het succes. Het belangrijkste nadeel is echter dat u – zodra u op de Callknop drukt – de verbinding niet ongedaan kan maken. Ook al haakt u uw telefoon opnieuw in. Als uw correspondent zijn gsm dus niet opneemt, komt u terecht in zijn mailbox. En daarvoor wordt een gesprek aangerekend. Vergeet bovendien niet dat u afhankelijk bent van het internet: faalt uw internetverbinding, dan kunt u niet bellen via Jajah. En ook al gebruikt u uw gsm of vaste telefoon, u bent nooit echt vrij. Want om een gesprek te starten, moet u steeds op de Callknop klikken. Jajah heeft hiervoor echter een oplossing bedacht: u kunt een gesprek op voorhand instellen. In dat geval telefoneert u echter niet gratis, ook al belt u naar een andere Jajahgebruiker.

Nog even dit: er is een trucje om gratis te bellen naar de vaste lijn van klanten, leveranciers en andere (zaken)relaties die zich niet hebben geregistreerd als Jajahgebruiker. U kunt hun telefoonnummers namelijk zelf – met een van uw eigen e-mailadressen – registreren. Uiteraard is dat niet de bedoeling: zo ondermijnt u een lovenswaardig initiatief als Jajah.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content