Grafieken maken is meer dan Excel

Moet u bijvoorbeeld uw omzetcijfers of uw stock in een grafiek gieten? In dat geval grijpt u wellicht meteen naar Excel. Er bestaan echter enkele handige alternatieven.

Excel maakt deel uit van Microsoft Office. Maar als u een gratis tegenhanger als Google Docs of Zoho Sheet in huis haalt, dan kunt u ook hiermee gemakkelijk grafieken maken. Een extra troef is dat u die vanop elke internetcomputer kunt raadplegen, en zelfs kunt integreren in uw eigen website. Google Docs biedt u de zes meest gebruikelijke grafiektypes aan; bij Zoho Sheets zijn er dat negen. Minder dan bij Excel dus, maar voor de gemiddelde gebruiker moet dit volstaan.

Specifieke webdiensten

Er bestaan ook onlinediensten die louter focussen op grafieken. Er is bijvoorbeeld Create A Graph: deze website richt zich weliswaar tot kinderen, maar u kunt er wel degelijk professionele grafieken mee creëren. U kiest er uit vijf hoofdtypes en via overzichtelijke tabs zet u ze helemaal naar uw hand. Bent u even de draad kwijt, dan zetten de duidelijke instructies u meteen weer op het goede spoor. Via het tabblad ‘Print/Save’ kunt u het resultaat afdrukken, e-mailen en downloaden als een grafisch bestand of als pdf. Ook leuk vinden wij het sobere Hohli Charts. Hier kiest u uit zes grafiektypes. Handig is dat de previewfunctie in real time werkt: zo ziet u meteen het resultaat. Bent u tevreden over dit resultaat, dan kunt u het als grafisch bestand downloaden of integreren in uw website.

Chartle.net is een nieuwkomer, maar dat blijkt niet uit het uitgebreide arsenaal beschikbare grafieken. Zodra de Java-applicatie ingeladen is, kunt u aan de slag. De grafieken zijn onderverdeeld in negen hoofdcategorieën. Naast de vertrouwde types vindt u er ook een Dynamic-categorie: hier kunt u onder andere een tijdslijn en een bewegende motion chart maken. Met die opties wordt de evolutie van bepaalde data weergegeven in een animatiefilmpje. In de Business-afdeling vindt u dan weer organogrammen, en de Maps-categorieën laten u gegevens uitzetten op wereldkaarten. Aan de rechterzijde ziet u steeds een preview. De module maakt overigens gebruik van dummygegevens die u gewoonweg moet vervangen door de echte data. Bent u tevreden over het resultaat, druk dan op ‘Publish, share or embed’. Zo kunt u de grafiek delen met anderen of integreren in uw website. Ze worden ook online bewaard in uw persoonlijke map. Exporteren naar een grafisch bestand kan jammer genoeg niet.

Diagrammen

Ook Lovely Charts is nieuw. Hiermee maakt u geen standaardgrafieken, maar wel flow charts, netwerkschema’s, organogrammen en sitemaps. Voor elk diagram worden de gepaste tools aangereikt. De onderdelen sleept u naar de gewenste plaats, en daarna kunnen ze uiteraard nog altijd verplaatst of verwijderd worden. Het gebeurt wel eens dat het ene element het andere overlapt, maar via het ‘Edit’-menu kunt u het gewenste onderdeel naar voren brengen. Wij moesten wel even zoeken hoe we de verbindingen tussen de elementen moesten aanbrengen. U moet eerst op het icoontje met de ‘pijl in een knoop’ klikken, en dan de muiscursor van de ene plaats naar de andere verschuiven. De gratis versie van Lovely Charts laat u het resultaat exporteren naar een beeldbestand en bewaart één grafiek online. Kiest u voor de premium-account (29 euro per jaar), dan kunt u onbeperkt online bewaren en de diagrammen omzetten in pdf.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content