Gps met levende beelden

Blaupunkt heeft onlangs een nieuwe gps op de markt gebracht: de TravelPilot 700. Die valt vooral op door de videonavigatie, waarbij échte beelden gecombineerd worden met rijinstructies.

Blaupunkt is een grote speler op de markt van autoradio’s. Elk jaar rollen er meer dan vijf miljoen stuks van de band. Maar daarnaast worden er ook zo’n 500.000 navigatiesystemen geproduceerd. En toch denkt u bij een gps wellicht eerder aan namen als TomTom, Garmin en Navman. Onterecht, want in het verleden was het al vaker duidelijk dat de navigatiesystemen met het fameuze blauwe punt hun mannetje kunnen staan. Met de lancering van de TravelPilot 700 (adviesprijs: 600 euro) wil Blaupunkt zich eens te meer bewijzen. De menu’s van de TravelPilot 700 zijn intuïtief opgesteld en een adres ingeven kan gemakkelijk via de touchscreen. Gesproken instructies zijn ook mogelijk. Die laatste optie is in principe handig, maar wij moesten wel erg goed articuleren bij het invoeren van de gegevens. Soms gaven we het zelfs op en grepen we terug naar het vertrouwde pennetje.

Multifunctionele camera

De TravelPilot 700 heeft een camera aan boord: niet alleen voor het maken van foto’s of filmpjes, maar ook voor video-navigatie. Bij deze optie wordt de echte weg waarop u rijdt in realtime weergegeven. Bovenop deze beelden worden de rijinstructies getoond. In tegenstelling tot bij de traditionele gps-kaarten ziet u geen permanent te volgen pijl: die komt alleen tevoorschijn als dat relevant is. Vooral interessant en erg accuraat zijn de instructies die u krijgt bij het voorsorteren. Op elke rijstrook ziet u een symbool waarvan de kleur aangeeft waar u moet zijn. Bovendien wordt ook informatie zoals de resterende reisduur, uw snelheid en de afstand tot het dichtstbijzijnde tanksta-tion op de echte beelden weergegeven.

De TravelPilot 700 bevat wegeninformatie van maar liefst 42 landen, inclusief snelheidsbeperkingen. Als u kiest voor de traditionele grafische kaartweergave, herkent de ingebouwde camera ook snelheidsborden langs de weg. Die krijgen altijd voorrang op de opgeslagen snelheidsbeperkingen. Dat is handig bij bijvoorbeeld wegenwerken. Bij onze tests werkte de cameradetectie erg goed, al ving het toestel soms wel eens een snelheidsbord op de achterkant van een vrachtwagen onterecht op. De satellietontvangst is ook prima – zelfs in tunnels. De kwaliteit van de stembegeleiding kan wel een stuk beter en vreemd is dat die is samengesteld met stemmen van twee verschillende dames.

Veel méér dan een gps

Wat heeft deze gps nog meer in huis? Er is een geïntegreerde TMC-module, waardoor actuele verkeersinformatie op drukke wegen vertaald wordt in alternatieve routes. Er zijn ook Office-oplossingen als Word, Excel, Powerpoint en een PDF-reader. Voorts kunt u terugvallen op onder meer een kalender, een klok en een rekenmachine. Zelfs e-mailen, surfen en internetbellen behoren tot de mogelijkheden. Hiertoe probeert de TravelPilot 700 wel bij elke opstart een verbinding te maken met een lokaal netwerk in de buurt en dat is nogal storend. Ook het automatisch zoeken naar Blue-tooth-apparaten – om bijvoorbeeld handenvrij te kunnen bellen via uw gsm – vonden wij ietwat irritant. Maar die ongemakjes nemen we er graag bij. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content