Gouden kans

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van Franco-Nevada haalde sinds 2007 een gemiddeld jaarlijks rendement van 19 procent, ondanks de forse prijsdaling van de edelmetalen. Wat geeft dat als goud en zilver straks weer gaan uitblinken?

Het ervaren managementteam van het Canadese Franco-Nevada, het grootste royalty- en streamingbedrijf ter wereld, deelt blijkbaar onze mening dat de edelmetaalprijzen dicht bij een bodem aanzitten. Het bedrijf, dat investeert in mijnbouwprojecten in ruil voor royalty’s, steekt een fors tandje bij om zijn portefeuille verder te versterken. Na een perfect getimede kapitaalverhoging in de zomer van 2014 reeg het bedrijf voor ruim 1,5 miljard dollar deals aan elkaar.

Franco-Nevada sloot in oktober 2015 voor het eerst een substantiële zilverstreamingdeal. De groep betaalde 610 miljoen dollar aan Teck Resources voor de afname van de zilverproductie van de Antamina-kopermijn in Peru, de op zeven na grootste kopermijn in de wereld, die een van de laagste kostenprofielen heeft. Franco-Nevada verwierf daarbij een aandeel van 25 procent in Teck Resources. Het ontvangt sinds het vierde kwartaal van 2015 jaarlijks gemiddeld 3 miljoen ounce zilver (40.900 ounce goudequivalent). Hoewel het slechts 5 procent van de spotprijs krijgt, draagt die deal onmiddellijk substantieel bij aan de omzet.

Sterk businessmodel

Een van de sterktes van het businessmodel is dat de overeenkomsten altijd uitzicht geven op de levensduurverlenging van de mijn of op de uitbreiding van de reserves, en dat vaak zonder extra investeringen. Dat is zeker het geval met Antamina, dat nog heel wat exploratiepotentieel en een waarschijnlijke levensduur van nog dertig tot veertig jaar heeft. Een ander voorbeeld is de deal voor 648 miljoen dollar die Franco-Nevada in 2014 sloot met Lundin Mining over de goud- en zilverproductie van de Candelaria-mijn in Chili. Volgens het aangepaste mijnbouwplan zal die de volgende drie jaar 26 procent extra productie leveren (60.000 ounce goudequivalent), waarvoor Franco-Nevada slechts 7,5 miljoen dollar extra moest betalen.

Voor de deal met Teck Resources en de eerste vooruitbetaling van 338 miljoen dollar (op 1 miljard dollar) van de goud- en zilverstreamingdeal voor de Cobre Panama-kopermijn van First Quantum, maakte Franco-Nevada gebruik van een kredietfaciliteit, maar het heeft nog ruim 800 miljoen dollar beschikbaar voor nieuwe deals.

De 46 producerende activa leverden in de eerste negen maanden 26,5 procent extra productie op (253.758 ounce goudequivalent). Door de gemiddeld 8,5 procent lagere goudprijs van 1179 dollar per ounce en de veel lagere inkomsten uit olie- en gasroyalty’s steeg de omzet met 0,9 procent tot 322,3 miljoen dollar. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) daalde met 6,4 procent tot 243,4 miljoen dollar, en de recurrente nettowinst met 37,8 procent tot 65,2 miljoen dollar, of 0,42 dollar per aandeel.

Goede en slechte tijden

Er zijn argumenten genoeg om het aandeel van Franco-Nevada te kopen. Er is het fantastische trackrecord van het bedrijf. Het aandeel presteerde systematisch beter tegenover zowel de goudprijs als de goudmijnaandelen, en dat zowel in goede als slechte tijden. Met dank aan het unieke businessmodel van de groep.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content