Gouden generatie

THOMAS PIETERS 2019 kan het jaar van de grote doorbraak worden. © BI

Met hun historische overwinning in de Wereldbeker 2018 zetten Thomas Pieters en Thomas Detry twee weken geleden een punt achter een opmerkelijk seizoen voor de Belgische golfsport. Met niet meer dan 65.000 aangesloten spelers, verdeeld over 91 clubs, is ons land niet meteen een grote stip op de internationale kaart van de golfsport. Zo zijn er in Nederland 375.000 spelers, in Frankrijk 410.000 en in Zweden zelfs een half miljoen.

Toch doet ons land het helemaal niet slecht aan de top. Dit jaar eindigen Thomas Pieters en Thomas Detry respectievelijk op de 27ste en 31ste plaats in de Race to Dubai, het Europese klassement. Iets verderop staat Nicolas Colsaerts op de 80ste plaats. Waarnemers verwachten dat Detry en Pieters de komende jaren nog een stap vooruit zetten. “Ze hebben een aanzienlijke progressiemarge”, zegt hun coach, Jérôme Theunis. “Het zou me niet verbazen dat ze ooit een grandslamtoernooi winnen of samen worden geselecteerd voor de Ryder Cup.”

Pieters is 26 jaar en heeft nu al een vaste stek op het hoogste niveau. Hij won al drie toernooien in de European Tour, nam in 2016 deel aan de Ryder Cup, werd in datzelfde jaar vierde op de Olympische Spelen en finishte een jaar later op dezelfde plaats in de Masters van Augusta. “Begin 2018 beleefde hij een moeilijkere periode, maar daarna kwam hij zeer sterk terug”, zegt Theunis. “2019 kan voor hem het jaar van de grote doorbraak zijn.”

De 25-jarige Thomas Detry speelt nog maar twee jaar bij de professionals, maar boekt heel snel vooruitgang. Jérôme Theunis: “Hij heeft talent, is een harde werker en zeer gestructureerd. Hij gaat op iedere training vooruit en heeft nu een zeer compleet spel. Hij legt ook een zeer grote regelmaat in zijn prestaties. Ik ben ervan overtuigd dat hij in 2019 zijn eerste overwinning pakt in de European Tour.”

Naast Pieters en Detry is er de 36-jarige Nicolas Colsaerts. De ‘Belgian Bomber’, zoals de Brusselaar wordt genoemd, staat iets minder goed geklasseerd, maar hij bulkt nog altijd van ambitie. Hij blikt met trots terug op zijn rol als locomotief voor de Belgische golfsport, maar wil zijn twee jongere collega’s de komende jaren laten zien dat hij nog meespeelt. Met drie topspelers beleeft de Belgische golfsport hoogdagen. De golfwereld hoopt dat dat helpt om de sport populairder te maken bij een breder publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content