Google selecteert nieuws op maat

Roel Van Espen medewerker Trends

Op het internet zijn duizenden nieuwssites te vinden. Google Reader maakt voor u een selectie. Wij hebben hem getest.

Met RSS (Really Simple Syndication of Rich Site Summary) kunt u nieuwsberichten van verschillende websites plukken en verzamelen op één plek. Dat kan weliswaar niet van eender welke nieuwssite. De websites die hun informatie in RSS-formaat verspreiden, herkent u meestal aan een oranje blokje met de witte letters RSS of XML. Een goed overzicht van zulke RSS-feeds vindt u op Pagina.nl (rss.pagina.nl). Hier worden de nieuwsbronnen onderverdeeld per categorie. Nog een aanrader is Syndic8 (www.syndic8.com), en op Belgisch vlak is Rssfeeds.be (www.rssfeeds.be) een prima startpunt.

Om nu uw persoonlijke nieuwsoverzicht samen te stellen, hebt u een RSS-lezer nodig. Die zorgt ervoor dat de berichten in uw e-mailprogramma terechtkomen, in een afzonderlijk programma te bekijken zijn of op een specifieke website verzameld worden. De Google Reader (www.google.com/reader) behoort tot die laatste categorie. Maar helemaal nieuw is hij niet: wij verzamelen al langer nieuws in RSS-formaat op onze persoonlijke Googlepagina. Die is terug te vinden op www.google.com/ig, maar een gratis account bij deze zoekrobot is hiervoor wel een vereiste. Door op ‘Add Content’ (rechts bovenaan) te klikken, schuift er namelijk een extra menu open waarin u RSS-feeds kunt ingeven (via ‘Create a Section’).

Hoewel dit systeem wel eens durft te haperen, stellen wij op die manier al geruime tijd een persoonlijke nieuwsselectie samen. Handig is dat we via ‘Edit’ kunnen aangeven hoeveel headlines we per bron willen zien. Bovendien kunnen de nieuwsblokken met de muis verschoven worden om de pagina – meteen ook de startpagina in onze internetbrowser – naar onze hand te zetten. De onlangs gelanceerde Google Reader (eigenlijk nog niet helemaal af) is dan ook een verdere uitbreiding van die RSS-dienst. In een even sobere maar aangepaste lay-out.

Uw persoonlijke selectie

Om hiervan gebruik te maken, moet u gratis geregistreerd zijn bij Google. Het toevoegen van de RSS-feeds kan via het invulveldje bovenaan, maar dat lukte ons bijna nooit. Via het intikken van goede trefwoorden kon het echter wel. Google stelt op basis hiervan feeds voor, die we dan via de ‘Subscribe’-knop aan onze selectie konden toevoegen. Van elke gekozen nieuwsbron vinden we de headlines in het linkermenu terug. Die zijn te sorteren op relevantie of op datum, zodat bijvoorbeeld nieuwe berichten automatisch bovenaan verschijnen. Een klik op een van de titels opent een nieuw venster met het volledige bericht. Interessante berichten kunnen gemarkeerd worden met een sterretje, en een overzicht van deze aangeduide headlines kunnen we opvragen via een klik op de ‘Starred’-knop bovenaan. In principe is het ook mogelijk om bepaalde berichten te voorzien van een label, zodat ze later makkelijk terug te vinden zijn. Maar die optie werkte bij onze tests niet altijd zoals het moest. Uiteraard kunt u alle instellingen altijd wijzigen via ‘Edit subscriptions’.

We kunnen besluiten dat de Google Reader een goede uitbreiding is van de al beschikbare RSS-dienst. Omdat hij nog niet helemaal klaar is, moet u er af en toe een kleine hapering bijnemen: een toegevoegde feed opnieuw verwijderen, lukte ons bijvoorbeeld niet altijd. En gebruikte u in het verleden al een andere RSS-lezer? Dan kunt u de subscription list importeren (via ‘Edit Subscriptions’, ‘More Actions… ‘). Wij hebben de Google Reader alvast tot nieuwe startpagina in onze browser omgedoopt.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content