Golfen in het Witte Huis

Tijdens de recentste Amerikaanse presidentsverkiezingen raakten de Republikeinen maar niet uitgepraat over de passie die Barack Obama koestert voor de golfsport. Zo vroeg Mitt Romney zich af hoe de grote leider van Amerika nog zo vaak tijd kon vinden om naar de green te trekken. Maar eigenlijk doet Obama niets meer dan een traditie trouw blijven: Amerikaanse presidenten die golfen, het is niet nieuw. Er waren er natuurlijk ook die allergisch waren voor golfbanen, zoals Harry Truman of Jimmy Carter. Maar voorts beoefenden bijna alle bewoners van het Witte Huis de sport van St. Andrews. Sommigen zelfs met zeer veel passie en overtuiging.

Dwight Eisenhower was een geboren golfer. Hij was lid van de prestigieuze Augusta National, de club waar de Masters wordt gespeeld, en bracht al zijn vrije tijd door op de fairways. Hij werd zelfs meer dan eens gespot met golfschoenen in de Oval Office. “Een mens zou zich afvragen wat belangrijker voor hem is: zijn job als president of zijn golfclub”, zei de Russische president Nikita Chroesjtsjov ooit.

In de States is golf dan ook een nationale sport, met meer dan 30 miljoen beoefenaars in alle lagen van de bevolking. Veel mensen vinden het logisch dat de president het goede voorbeeld geeft. Zo was John Fitzgerald Kennedy een uitstekende golfer (handicap 7) en ging hij geregeld trainen op de green die Eisenhower in de tuinen van het Witte Huis had laten aanleggen. Er zijn foto’s van Richard Nixon die in de Oval Office aan het putten is, een oefening die Ronald Reagan ook opvoerde in het gangpad van Air Force One, het presidentiële vliegtuig. Ook Bill Clinton is een verwoed golfer. In het presidentiële vliegtuig zat hij vaker golfbladen te lezen dan belangrijke dossiers, en hij greep iedere kans om een nieuw parcours te verkennen of een balletje te slaan met de een of andere topspeler. “Van alle voordelen die aan deze job verbonden zijn, is het grootste dat ik al eens een 18 hole kon afwerken met Arnold Palmer”, lachte hij toen zijn laatste mandaat erop zat.

Barack Obama volgt nu het voorbeeld van zijn voorgangers. De Amerikaanse nummer één is trouwens een grote fan van Tiger Woods, op wiens steun hij altijd heeft kunnen rekenen tijdens de verkiezingscampagnes.

Nu probeert Barack Obama zijn handicap (15) scherper te zetten. En op de golfbaan heeft hij geen politieke vijanden. Onlangs ging hij nog golfen met John Boehner, de Republikeinse voorzitter van de Amerikaanse Kamer. Terwijl op dat moment de spanning tussen Republikeinen en Democraten te snijden was, met de begrotingskwestie. “Golf is de enige sport die me de kans biedt om te ontstressen en mijn geest een paar uurtjes te laten rusten”, zegt Obama vaak. Nu alleen nog ijveren voor een terugbetaling van de greenfee

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content