Golfbanen om van te dromen

ROYAL COUNTY DOWN Volgens sommigen de mooiste golfbaan ter wereld. © GF

Welke zijn de mooiste golfbanen van de wereld? Een objectief antwoord is er niet. Maar over enkele oorden is iedereen het eens. Hier volgen acht banen waar de golffanaat niet om heen kan. Stuk voor stuk gedroomde vakantiebestemmingen.

Augusta National (VS)

De Masters worden er ieder jaar gespeeld. Het parcours werd in 1933 getekend op initiatief van Bobby Jones, de grootste golfer van die tijd. De greens horen tot de snelste ter wereld en zijn ook heel verraderlijk. De occasionele bezoeker maakt helaas geen enkele kans om binnen te raken zonder uitnodiging van een van de 300 zorgvuldig geselecteerde leden. Augusta is een privéclub. Hoeveel de leden betalen voor hun lidmaatschap is een goed bewaard geheim.

Old Course van Saint Andrews (Schotland)

Het Mekka van de golfer. De golfbaan werd in de duinen aangelegd en kreeg de eerste spelers al in 1764 over de vloer. Ook vandaag is Old Course nog altijd dé referentie. De rough is er heel dik, de bunkers diep. Alle Schotse tradities worden er gerespecteerd. Het parcours is toegankelijk voor het publiek, maar heel vaak is er een loting om te zien wie tegen een greenfee (175 pond in het hoogseizoen) binnen mag.

Royal County Down (Noord-Ierland)

Volgens sommigen is dit de mooiste golfbaan van de wereld. Het parcours ligt tegen de voet van het Mourne-gebergte, langs de duinen en de oceaan. Het uitzicht is er oogverblindend. Voor de spelers is deze baan zowel technisch als tactisch een grote uitdaging. De negende hole is adembenemend mooi: een verhoogde afslag, een fairway met dubbele plateau die uitgeeft op een green omzoomd door bunkers. Zelfs tegen een greenfee van 200 pond is dit een magisch parcours.

Valderrama (Spanje)

Gelegen in Sotogrande, tegenover de rots van Gibraltar. In 1997 werd de Ryder Cup er georganiseerd. Het parcours werd getekend door Robert Trent Jones. Het is een moeilijk parcours, niet het minst omdat de fairways afgezoomd zijn met dennen en de greens vol hellingen zitten. Voer voor spelers die een behoorlijk niveau halen en bereid zijn een greenfee van 350 euro te betalen.

Pebble Beach (VS)

Een monument in de Amerikaanse golfsport. De Californische golfbaan kroonde de grootste kampioenen. Heel spectaculair en met een prachtig uitzicht op de Stille Oceaan. De achttiende hole, die zich langs kliffen bevindt, is de wereld rondgegaan op prentbriefkaarten. De golfbaan wordt iedere dag bezocht door honderden buitenlanders die maar wat graag 500 dollar greenfee betalen om zich op het favoriete parcours van Jack Nicklaus te wagen.

Royal Melbourne (Australië)

Een pareltje van Alison MacKenzie, aangelegd in 1926. Het parcours heeft de tand des tijds probleemloos doorstaan. Dit zeer klassieke parkland laat zich op geen foutje betrappen. De bunkers zijn op de perfecte plaats gelegd en zijn bepalend voor de strategie van de spelers. Greenfees (ongeveer 250 euro) ook mogelijk tijdens de week.

Leopard Creek (Zuid-Afrika)

Aan de oevers van de Crocodile, in de buurt van het Krugerpark. Het parcours werd in 1966 getekend door Gary Player. Tussen twee swings door lopen de spelers op de fairways tussen antilopen, buffels en giraffen. Het parcours is heel verraderlijk. De dertiende hole is verbluffend mooi: de rivier loopt langs de fairway tot bij de green. Ongeveer 120 euro greenfee.

Chantilly Vineuil (Frankrijk)

Dichter bij ons: de Old van Chantilly. Tom Simpson legde het parcours in 1909 aan in de bossen. De heide en de greens met verscheidene plateaus zorgen voor een magische sfeer. Op iedere hole moet je heel precies spelen om een topscore neer te zetten. Het clubhuis in Engels-Normandische stijl is prachtig.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content