Goedkoop gsm’en in het buitenland

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Een gsm is heel praktisch in het buitenland. Maar een aantal zaken moet u zeker weten.

Reacties: e-trends@trends.be

Volgende week: Tekstherkenning.

Een heleboel landen in de wereld maken gebruik van de gsm-standaard. Dat is zo in Europa, maar ook in Australië, Afrika, China, India en Taiwan. Het basistoestel dat u in België gebruikt, werkt dus zowat overal. In de Verenigde Staten en Canada is het evenwel oppassen geblazen. De gsm-standaard werkt er in de grote steden, maar dan wel op een speciale golflengte, namelijk 1900 MHz, terwijl Europese gsm’s gebruikmaken van twee andere frequenties, 900 of 1800 MHz.

Vergeet het netnummer niet

Wie geregeld naar de VS of Canada reist, schaft zich best een ‘triband’-toestel aan (om en bij de 250 euro). Anders moet u ter plekke een toestel huren. Een ‘dualband’-gsm, zoals die bij ons gebruikt wordt, werkt gewoon niet aan de andere kant van de oceaan, tenzij misschien als reiswekker. De enige plaats waar hij wel werkt – en dat hebben we zelf meegemaakt – zijn de kantoren van Microsoft in Redmond bij Seattle. Om een onverklaarbare reden wordt daar het Britse gsm-netwerk O2 opgevangen.

Ten slotte moeten we ook nog Japan vermelden. Daar is het eenvoudig: er bestaat ginder geen gsm-netwerk. Toch zijn er oplossingen: u kunt kiezen voor zogenaamde ‘sim roaming’, waarmee u ter plaatse een UMTS-toestel huurt en uw eigen sim-kaart blijft gebruiken. U behoudt zo uw telefoonnummer en voicemail.

De lader van uw telefoon kunt u meestal probleemloos in het buitenland gebruiken, althans wat betreft de daar geldende voltage. Vaak is het wel nodig een andere stekker te plaatsen, meer bepaald wanneer u naar de VS trekt. Denk ook aan het netnummer! Heel wat telefoontjes naar België mislukken omdat het gevormde nummer niet wordt voorafgegaan door het internationale netnummer (0032 of +32). Dat u een kaart van een Belgisch netwerk gebruikt, wil niet zeggen dat u geen landnummer moet intoetsen.

Kies uw netwerk

De verbinding met buitenlandse netwerken gebeurt automatisch. Zodra u in een ander land aankomt, legt u contact met het krachtigste netwerk. In tegenstelling tot België heeft de gebruiker in het buitenland echter wel een keuze en kan hij (bijna) eender welk lokaal netwerk uitkiezen. Dat is nuttig wanneer er grote tariefverschillen zijn. Proximus en Mobistar hanteren een eenvormig tarief in Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Nederland, zonder een onderscheid te maken tussen dal- en piekuren. Bij Base zijn er lichte verschillen: vanuit Frankrijk naar België bellen is iets duurder via Orange dan via Bouygues (respectievelijk 1,4375 en 1,4048 euro per minuut), maar dat is een te verwaarlozen verschil.

Het is alleszins nuttig informatie in te winnen over de roaming-tarieven voor verafgelegen bestemmingen. Een Proximus-abonnee die bijvoorbeeld naar de VS reist, moet weten dat hij aanzienlijk meer zal betalen op het netwerk van AT&T Wireless dan op Cingular of T-Mobile. Het eerste rekent voor een oproep naar België 2,25 euro aan, de twee andere slechts 1,32 euro. Hetzelfde geldt voor Israël. Alle operatoren vermelden hun internationale tarieven op hun website. Sms’en gaat uitstekend. Berichtjes kosten 0,37 tot 0,75 euro per stuk, naargelang van het land.

Wat de tarifering zo ingewikkeld maakt, is dat er voor zowat alles kosten aangerekend worden. De gebruiker betaalt als hij zelf belt én als hij wordt opgebeld. Een Mobistar-abonnee betaalt per minuut 0,5 euro voor een oproep die hij binnenkrijgt, 0,9 euro voor een lokaal gesprek dat hij pleegt en 1,1 euro voor een telefoontje naar België (en de buurlanden). De afstand is geen bepalende factor. Bij Proximus is een verbinding Taiwan-België goedkoper dan een oproep vanuit Frankrijk (1,13 euro tegenover 1,20 euro). Hoed u vooral voor landen waar er weinig concurrentie is en een oproep soms 2 euro of meer kost (Marokko, Peru).

Vraag verlaagde tarieven

Voor regelmatige reizigers bestaan er mogelijkheden om de kosten te drukken. Ze kunnen bijvoorbeeld vooraf hun licht opsteken bij hun operator. Die bieden allemaal speciale formules aan met verlaagde tarieven. Er is ook Transatel (www.transatel.be), een grensoverschrijdende operator met thuisbasis Parijs, maar ook actief in België, Nederland en Groot-Brittannië. Die biedt interessante roaming-tarieven aan tegen ongeveer de helft van de prijzen die door Proximus, Mobistar en Base gehanteerd worden, maar dan moet u wel van operator veranderen.

Robert van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content