Goedkoop de hele wereld bellen

Dankzij Skype kunt u tegen een erg gunstig tarief de hele wereld bellen. Grootste nadeel: de populaire dienst werkt alleen op de pc, dus moet u eigenlijk steeds tegen uw computer zitten te praten. Tiptel brengt met zijn USB Phone nu een (gedeeltelijke) oplossing.

Reacties: e-trends@trends.be

Ja, goedkoop is het allemaal wel: wie met Skype naar het verre buitenland belt, betaalt slechts een fractie van wat een gesprek bij Belgacom, Telenet of Tele 2 kost. Wie naar een andere Skype-gebruiker belt, betaalt zelfs helemaal niets. Alleen, het is geen uitzicht: Skype raadt u aan een zogenaamde headset te kopen, een combinatie van een hoofdtelefoon en een microfoon die u aan de pc aansluit. Het maakt dat u tijdens het bellen de indruk geeft op zijn minst de halve luchtverkeersleiding van Zaventem voor uw rekening te nemen.

Zelfs voor wie zich niets aantrekt van looks, blijft het een erg onnatuurlijke manier van telefoneren. Om nog maar te zwijgen van de situatie waarbij u de ingebouwde microfoon van uw laptop gebruikt en dus op voodoo-achtige wijze tegen het scherm zit te praten.

Groene en rode knop

Nee, geef ons dan maar een gewone, ouderwetse telefoon. We konden ons dan ook wel vinden in het idee van Tiptel (www.tiptel.be) om klassieke telefonie en Skype met elkaar te verzoenen. Met de USB Phone 115 brengt de Duitse fabrikant voor een kleine 50 euro een toestel op de markt dat u rechtstreeks op uw pc aansluit, maar voorts opvallend veel weg heeft van de klassieke Nokia-gsm’s. Bedoeling is dat u naast Skype een extra stukje software installeert – gek genoeg niet bijgeleverd, maar wel gratis op het internet te vinden. Daarna kunt u aan de slag en belt u via Skype zoals u dat op een klassieke telefoonlijn gewoon bent. Met andere woorden: u toetst het nummer in dat u wilt bereiken, drukt op de groene knop en u bent in verbinding met uw correspondent. Ophangen kan via de rode knop en ook de laatst gekozen nummers hebt u binnen handbereik.

Het mag dan wel allemaal puur psychologisch zijn, toch voelt bellen via de USB Phone een stuk ‘normaler’ aan dan via de klassieke pc-opstellingen. Ook het feit dat u zonder Skype eerst te moeten aanklikken nummers kunt kiezen, maakt dat u al snel vergeet dat het uw pc is die voor de verbinding zorgt. Het toestel neemt ook binnenkomende gesprekken aan, rinkelt in dat geval met een zelf gekozen beltoon – u hebt de keuze uit tien deuntjes – en toont de naam van de Skype- gebruiker die belt. Ook hier volstaat het op de groene knop te drukken om het gesprek te beantwoorden.

Alle geluidjes via de telefoon

Toch liet de software enkele opvallende steken vallen. Zo krijgt u in het lijstje ‘vorige gesprekken’ alleen de nummers te zien die u met de hand hebt ingevoerd. Gesprekken naar een andere Skype-gebruiker of naar een vast nummer dat u via de pc gekozen hebt, verschijnen niet. Ook wordt er blijkbaar geen communicatie gelegd tussen de Skype-software en de telefoon wanneer het gaat om de resterende belwaarde. Omdat Skype voor het bellen naar vaste nummers altijd met een voorafbetaald krediet werkt, is dat nochtans belangrijke informatie.

Over de kwaliteit van de gesprekken kunnen we kort zijn: die komt perfect overeen met wat we van de gewone telefoonlijn kennen. Gesprekken naar vaste lijnen klinken iets beter dan we van Skype gewend zijn, maar gesprekken tussen Skype-gebruikers onderling – meestal veel levensechter dan een telefoongesprek – moeten een stukje kwaliteit inleveren.

Het grootste minpunt van de USB Phone is het feit dat Windows – het toestel is niet compatibel met Macintosh-computers – het toestel als microfoon én luidspreker herkent. Terwijl de telefoon aan uw pc hangt, zullen dus alle geluiden die uw computer produceert alleen via de telefoon te horen zijn, inclusief de melding dat er nieuwe mails aangekomen zijn. Slechts enkele programma’s kunt u zo instellen dat ze toch via de gewone luidsprekers iets van zich laten horen. Outlook is daar alvast niet bij.

Raphael Cockx

Bellen via de USB Phone voelt een stuk ‘normaler’ aan dan via de klassieke pc-opstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content