Goed in de Markt

Met de wedergeboorte van Le Cerf krijgt de Brusselse Grote Markt opnieuw cachet.

Als er één Brusselse restaurateur in aanmerking komt voor een onderscheiding van het stadsbestuur, dan is het wel Jef De Gelas. Terwijl de historische gebouwen op de Grote Markt een voor een werden gekocht door banken en vliegtuigmaatschappijen, roeide Jef tegen de stroom in en opende ‘t Kelderke, een sympathiek en volks kelderrestaurant dat de bezoekers lokale lekkernijen voorschotelt.

Jef De Gelas, alias Jef Stoemp, is een ketje van kaliber. In zijn vroegere Auberge des Chapeliers hield hij in de jaren zestig legers nachtbrakers overeind met stoemp en mosselen. Schuin tegenover zijn herberg opende hij La Roue d’Or, een Brusselse brasserie met ambiance. Pierre Wynants, Toots Tielemans en Claude Dupont zijn er vaste klant. Voor de meest recente onderneming, de wedergeboorte van Le Cerf, sloeg De Gelas de handen in elkaar met Jacques Veulemans van Aux Armes de Bruxelles, een van de beste traditionele eethuizen van Brussel.

Le Cerf, vroeger Le Cerf Volant (Den Vliegenden Hert) vormt met De Wolvin, De Duif, De Zwaan, De Pauw, De Ezel en De Vos het bestiarium van de Grote Markt. Le Cerf bestond al voor het bombardement dat maarschalk Villeroy in 1695 uitvoerde in opdracht van Lodewijk XIV. Het huidige interieur dateert van net na de Bevrijding en is ontworpen door architect Lou Govaert. Intussen werd het, met respect voor het verleden, gedegen opgefrist: lambriseringen tot boven aan de muren, plafondbalken in donker hout, glasramen en oude stenen vloeren zijn sfeerbrengers. Het geheel is passend gedecoreerd met het schilderij de “Optocht van Bacchus”, een muurschildering van de Ommegang, en een banderol met de leus “Dieu en soit garde” (Moge God dit beschermen).

Wij kwamen op een doordeweekse avond en kregen van de gestileerde, Nederlandstalige zaalmeester een klein tafeltje bij de schouw toegewezen. Op de Nederlandstalige spijskaart troffen wij het beste uit de Belgische keuken. Op het smetteloos witte tafelkleed verschenen, als voorgerechten, een royale salade met spekjes en roomvinaigrette (350 frank) en voorbeeldige garnaalkroketten (425 frank). Als hoofdgerechten waren er perfect gebakken kalfsniertjes Beaugé in saus met room, dragon en mosterd (595 frank) en een buitengewoon smakelijke filet américain (495 frank). Beide gerechten werden vergezeld door eersteklas frieten.

Ten slotte nog dit: indien u uw genodigden kennis wil laten maken met de schoonheid van de Grote Markt en het goede uit de Belgische keuken, vraag dan een plaatsje in het elegant gedecoreerde zaaltje op de eerste verdieping. Reserveren is in ieder geval aangeraden.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content