Goed in de kleren

Zelfs in tijden van extreem lage rentevoeten zijn er nog altijd aandelen met een hoog dividendrendement te vinden. Een daarvan is de Amerikaanse kleding-keten The Buckle.

In vergelijking met Europa zijn de Verenigde Staten een oase van rust en economische groei. Ondanks de besparingen die begin dit jaar zijn ingegaan, zal de Amerikaanse economie volgens de vooruitzichten van de Amerikaanse centrale bank in 2013 met 2,5 procent groeien. De werkloosheidsgraad zou dalen tot 7,25 procent. Dat geeft zuurstof aan de consumptie van de Amerikaanse gezinnen, die de voorbije jaren vooral hun schulden hadden afgebouwd. Dat is onder meer goed nieuws voor de Amerikaanse kledingketen The Buckle.

Vriendelijk voor aandeelhouders

The Buckle verkoopt jeans en vrijetijdskleding aan een jong publiek in zijn 450 winkels in 23 Amerikaanse staten. De omzet en de nettowinst klokten vorig jaar af op een record van 1,1 miljard en 164 miljoen dollar. The Buckle heeft geen schulden en alle cash die overblijft na investeringen wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het dividend is gestegen van 0,13 dollar in 2003 naar 5,30 dollar vorig jaar.

Zo’n aandeelhoudersvriendelijke houding is zeldzaam, maar het management heeft daar dan ook alle belang bij. Voorzitter Daniel Hirschfeld, de zoon van de stichter van de keten, bezit 33 procent van het bedrijf, CEO Dennis Nelson heeft 6 procent en de rest van het topmanagement 2 procent. Het familiebedrijf wordt professioneel gerund door managers die al jaren in functie zijn.

Weinig kapitaalinvesteringen

De operationele resultaten zijn indrukwekkend, vooral sinds het aantreden van Nelson als CEO in 1991. Niet alleen het aantal winkels is sterk gestegen, ook de verkoop per vierkante meter ging fors omhoog, van 274 dollar in 2003 naar 475 dollar vorig jaar. De groei is dus niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief. De voorbije tien jaar is de winst per aandeel gestegen met gemiddeld 13 procent per jaar, en de beschikbare kasstroom voor dividenden met 17 procent.

De activiteiten van The Buckle vereisen maar weinig kapitaalinvesteringen. De winkellocaties worden gehuurd, de keten hoeft dus enkel te investeren in winkelinrichting en stock. Vorig jaar was bijvoorbeeld maar 30 miljoen dollar nodig om nieuwe winkels te openen en bestaande winkels opnieuw in te richten. Bovendien is het management erin geslaagd via een efficiënt voorraadbeheer het werkkapitaal — dat nodig is voor de dagelijkse operaties — te verlagen, ondanks de stijging van het aantal winkels.

Houdbaar niveau

Het dividend wordt uitgekeerd in de vorm van een kwartaaldividend van 0,20 dollar per aandeel en een speciaal dividend in het najaar. Vorig jaar keerde het bedrijf 5,30 dollar uit (0,80 dollar in kwartaaldividenden en 4,50 dollar speciaal dividend), wat neerkomt op een brutodividendrendement van 10 procent.

De cash die aan de aandeelhouders werd uitgekeerd, was echter hoger dan de operationele kasstroom. Op lange termijn is dat onhoudbaar. Bij een houdbaar niveau bedraagt het dividendrendement nog altijd meer dan 7 procent. Tegen 15 keer de verwachte winst van dit jaar en 14,5 keer die van volgend jaar is het aandeel redelijk gewaardeerd, en dus koopwaardig.

Beurs van New York; ticker: BKE;

ISIN-code: US1184401065

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content