Goed Grieks

Vier Griekse eethuizen die bewijzen dat er méér is dan ‘dolmathes’ en ‘moussaka’.

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend.

De eerste Griekse eethuizen in ons land presenteerden een verarmd en daardoor vertekend beeld van de gevarieerde en smakelijke Griekse keuken. Ze brachten, temidden van de sirtaki en het gekletter van op de grond gesmeten borden, een banaal repertoire van de Griekse keuken met standaardgerechten als dolmathes (gevulde wijnbladeren), tzatziki (komkommer en yoghurt), moussaka en baklava, het geheel opgediend met zure retsina.

Griekenland biedt echter zó veel meer, en dat kunt u proeven in de volgende vier Brusselse restaurants.

Het meest bescheiden en met vijftien jaar ook het oudste van de vier is L’Ouzerie, aanvankelijk alleen door Grieken bezocht maar sinds enkele jaren ook door een kosmopolitisch publiek ontdekt. Een ouzerie is in Griekenland een openbare plaats waar je een glas ouzo of wijn drinkt en iets lekker en goedkoop komt eten in een ambiance waar niets is opgeklopt. Achter de schermen van L’Ouzerie koken Griekse vrouwen en de spijskaart is samengesteld uit koude en warme mezes (kleine gerechten). U kiest een drietal mezes per persoon en om zoveel mogelijk verschillende gerechten te proeven, komt u bij voorkeur met vier of meer. L’Ouzerie is niet duur: de prijs van een meze gaat van 1,5 tot 10 euro.

Gedreven door het succes opende baas Svanias Stefanos een tweede restaurant in de nabijheid van de vismarkt. De naam is Strofilia, wat staat voor wijnpers, en de omgeving is voornaam. Een zeventiende-eeuws pakhuis werd gestript en heringericht. In het achterhuis bevindt zich een eetzaal die iets weg heeft van een kathedraal. Hier kunt u stemmingsvol tafelen bij schemerlicht. Het repertoire is authentiek en is gebaseerd op lokale producten. Bij ons laatste bezoek was de baas met vakantie; wij vonden de gerechten niet verfijnd genoeg om de gehanteerde prijzen te rechtvaardigen. Wij hadden al beter gegeten in Strofilia!

Een ander adres dat vertedert door zijn eenvoud en oprechte aanpak is Plateia Aristotelous. Aan het fornuis staat de Griekse keukenprinses Agnès Panta. In dit volksrestaurant met in rij opgestelde tafels en stoelen in massief hout wordt alles in huis bereid, met veel verse groenten en olijfolie. De spijskaart is keurig drietalig en al wat wij proefden, was smakelijk en van prima kwaliteit.

Notos is waarschijnlijk het beste Griekse restaurant buiten Griekenland (Gouden Garde ‘Beste Uitheems Restaurant’ in de Knack Restaurantgids 2003-2004). Eigenaar Constantin Erinkoglou werd geboren in Noord-Griekenland, in de streek tussen Saloniki en Constantinopel. Deze intellectueel studeerde sociologie in Straatsburg en Europese zaken aan het Europacollege in Brugge en werkte een decennium bij de Europese Commissie. Goede herinneringen aan de smakelijke, huishoudelijke keuken uit zijn jeugd deden hem beslissen om een restaurant te openen. Sindsdien schuimt Constantin Erinkoglou zijn thuisland af op zoek naar authentieke recepten. In Notos wordt beschaafd en stijlvol getafeld. De porties zijn klein maar smakelijk.

Griekse wijnbouwers maakten de jongste jaren enorme vorderingen en leveren een gamma modern gemaakte, elegante wijnen met een eigen, lokaal karakter. In de vier vernoemde eethuizen vindt u een gevarieerd en representatief aanbod van die nieuwe Griekse wijnen.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content