GOE(GEL)GEK OF OLIEDOM?

Geert Noels Geert Noels is chief economist van Econopolis.

De Bel20 brak vorige week een nieuw record en analisten verloren even alle zin voor realiteit. Maar dat is nog niets vergeleken met de koersgekte rond Google. Er zit vandaag echter meer potentieel in ‘vaten’ dan in ‘zoekkliks’.

De beurswaarderingen vandaag zijn niet vergelijkbaar met het jaar 2000. En toch zijn er opnieuw tekenen van beursgekte. Het doorbreken van de zogenaamde psychologische barrières – zoals de Dow op 11.000 punten – maakt sommigen overmoedig. Ze vergeten even dat dit niveau ook al in augustus 1999 op de schermen stond. De Bel20 brak dan weer een record dat ook al dateerde van 1999, en flirtte met de 3700-grens.

In pure ninetiestraditie werd de analist met het hoogste koersdoel beloond met een grote titel en een foto op de eerste bladzijde van de krant. Een Bel20 van meer dan 6000 punten – zoals de voorspelling luidde – is natuurlijk niet onhaalbaar. Alleen is de vraag: in welk jaar? “Binnen twee jaar,” klonk het, en dat betekent dat de index met meer dan 27 % per jaar verder zou moeten klimmen. Niet slecht na een uitzonderlijk beursjaar 2005, waarin de Bel20 al met 21 % steeg.

Bel20: een index van drie buitenlandse waarden. Het zijn trouwens niet de zwaargewichten die de Bel20 sinds 1999 hebben getrokken. De nummer 1 van toen, Fortis, stond in dat jaar op 37,7 euro, vandaag rond 27 euro. UCB, de tweede, was toen 53 euro waard, vandaag 42 euro.

Het nieuwe record is vooral te danken aan een resem overnames en de exit – tegen recordniveaus – van een hele reeks Bel20-waarden zoals Tractebel, Petrofina, CBR, GIB en laatst nog Electrabel.

Maar analisten verliezen pas werkelijk de pedalen als ze stellen dat de Bel20 een goede weergave is van de Belgische economie. Ook u weet wellicht dat vier aandelen vandaag bijna 60 % van de index maken: Suez, Fortis, KBC en Dexia. Eén procent van de handel van het grootste aandeel, Suez, gebeurt in Brussel. Driekwart van de handel in Fortis gebeurt dan weer in Amsterdam. Ja, de Bel20 is inderdaad een goede weergave van de Belgische economie: door de grote uitverkoop wordt de koers van onze bedrijven en die van onze economie letterlijk en figuurlijk voor het grootste deel in het buitenland bepaald. Maar zo bedoelen onze beurswatchers het wellicht niet… De parels van de Belgische economie zijn maar goed voor een klein percentage van de Bel20 (Colruyt 2 %, Bekaert of Omega Pharma zelfs minder dan 1 %). Andere toppers moeten we dan weer volledig buiten de ‘sterindex’ zoeken (Icos, EVS, Deceuninck, Option en vele andere).

Google compleet gaga. Van de Bel20 kan je in ieder geval nog niet zeggen dat hij bubbelkenmerken vertoont. Maar echo’s van de bubbeljaren vind je al wel weer in de VS. Wat te denken van de waardering van het internetbedrijf Google, bijvoorbeeld? Vorig jaar werd Google het meest gebruikt om ‘Janet Jackson’ op te zoeken. Een levensnoodzakelijk instrument blijkbaar voor velen.

Maar we mogen niet cynisch zijn. Zoekrobots zijn onmisbaar geworden in heel wat jobs, ook de mijne. Google is een excellente onderneming met prachtige nieuwe producten (GoogleEarth al geprobeerd?). Maar hét obstakel voor een fantastisch bedrijf om ook een fantastische belegging te zijn, is de prijs. Vergelijk het met Yahoo! in 2000: een fantastisch internetbedrijf met mooie websites, mailservice, zoekrobot, real-time financiële informatie en een wereldwijde bekendheid. De onderneming had in 2000 een beurswaarde van 118 miljard dollar (zie grafiek). Twee jaar later blijft daar nog… 6 miljard dollar van over. Zonder fraude! Zonder dodelijke concurrentie! Te hoge verwachtingen en een groeivertraging waren genoeg om 95 % van de koers te laten wegsmelten. Google is vandaag al meer waard, namelijk 135 miljard dollar. Dat is evenveel als Intel…

Energie, dé kwestie voor de toekomst. Analisten zien Google echter nog 50 % tot 400 % stijgen. Slechts één op 25 analisten vindt het aandeel te duur geprijsd. Als de koers hun targets haalt, zal het bedrijf 200 tot 500 miljard dollar wegen. Dat laatste is tweemaal de waarde van de hele Bel20 (toegegeven, ‘slechts’ negentien aandelen).

Google staat vandaag al gewaardeerd tegen 100 keer zijn winst. Zetten we dit even af tegen enkele energiebedrijven: de fusie van Total, Elf en Petrofina heeft een beurswaarde van ‘slechts’ 160 miljard dollar. De Russische gasreserves van Gazprom zijn op 200 miljard dollar gewaardeerd, de Canadese tar sands via Suncor Energy koop je voor 31 miljard dollar.

Zullen ‘kliks’ dan meer waard blijven dan ‘vaten’? Biedt Google u bescherming tegen geopolitieke problemen? Of probeer eens het volgende in deze winterse dagen:

Koppel de gaskraan en de telefoonlijn af. Wacht dan rustig af. Wat zal je het eerst missen? Warmte of je zoekrobot om ‘Janet Jackson’ te vinden? Als je dat laatste verkiest, heb je niet alleen een slechte beleggersneus… Het beleggingspotentieel van internet (en van de Bel20) is vandaag beperkt. De revolutie die ons te wachten staat in de energiesector biedt echter nog heel wat kansen. ‘Vaten’ zijn saaier dan ‘klikken’. Maar Nobelprijswinnaar Paul Sa- muelson stelde al dat “beleggen saai moet zijn. Voor spanning moet je naar het casino”.

De auteur is hoofdeconoom van Petercam Vermogensbeheer. Reacties: visienoels@trends.be

Geert Noels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content