Godfather van de wijn

De naam Francis Ford Coppola Winery doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij filmliefhebbers. Coppola is de regisseur van legendarische films als The Godfather en Apocalypse Now. En hij is een groot wijnliefhebber. Kort na de eerste film van The Godfather-trilogie kocht hij al zijn eerste wijndomein in de befaamde Napa Valley in Californië. Vandaag produceert zijn wijnbedrijf 6 miljoen flessen per jaar. Zijn directeur Corey Beck was in Brussel om drie gouden medailles uit de laatste Concours Mondial de Bruxelles op te halen. “Mijn grootvader was de wijngaardmanager van Château Montelena in Napa Valley. Van hem kreeg ik de wijnmicrobe te pakken. In de beroemde Paris Tasting van 1976, waar Franse en Amerikaanse wijnen blind geproefd werden, kreeg Montelena de hoogste score als witte wijn, vóór grote namen uit Bourgogne. Ik heb er nadien ook zelf gewerkt.”

In 1998 trok Coppola hem aan als assistent-wijnmaker. “Mijn eerste opdracht was een schuimwijn maken voor het huwelijk van zijn dochter Sofia. Ik noemde hem Sofia Blanc de Blancs, en de familie vond hem zo goed dat we hem sindsdien ook voor het grote publiek maken.”

Vandaag beheert Beck een gamma van ruim dertig wijnen. “We hebben eigen wijngaarden, maar ook een netwerk van 150 kwekers die druiven leveren. We hebben zo veel prachtige terroirs in onze streek. Zo moet je voor de beste cabernet sauvignon in Napa Valley zijn, terwijl de beste pinot noir uit Russian River Valley komt.”

Zijn favoriete druif is petite sirah. “Een typisch Amerikaanse druif, een kruising van syrah en peloursin, een oude Franse druif. Maar ze wordt steeds minder aangeplant. En door haar diepe kleur en krachtige tannines wordt ze vooral gebruikt in blends.”

Beck is een van de weinige wijnmakers die ervoor uitkomt dat hij soms met eikstaven werkt ter vervanging van vaten. Die staven worden in de wijn gehangen, waardoor hij het vanilleachtige aroma van eikenhout krijgt. “De techniek is zo ver gevorderd dat het verschil tussen vaten en staven nauwelijks merkbaar is. En de wijnen worden er een stuk goedkoper door.”

Beck leerde Coppola intussen goed kennen. “Hij is 76 nu, maar nog altijd even gepassioneerd door wijn als door film. Beide passies hebben elkaar ondersteund in zijn leven. Soms financierde hij filmplannen met geld uit de wijnbouw, soms was het andersom.”

Beck zorgde er ook voor dat bezoekers van de Coppola Winery er kunnen eten, overnachten en… films bekijken in een bioscoopzaal.

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content