Gin-Fish

Didier Garnich, de beste viskok van Antwerpen, vond na twintig jaar kokkerellen dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging.

Antwerpse visliefhebbers kenden de weg naar het restaurant De Matelote maar al te goed. Daar wist kok Didier Garnich twintig jaar lang de meest verwende lekkerbek de fijnste visbereidingen voor te schotelen. Maar de beste viskok van Antwerpen wilde iets anders: De Matelote werd begraven en na radicale verbouwingen opende hij het nieuwe restaurant Gin-Fish.

Didier Garnich was 25 jaar toen hij besloot om zijn job als kinesist op te geven en van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij heeft nooit koksschool gelopen en is niet op stage geweest in grote eethuizen. Via een scherp waarnemingsvermogen, een extreme gevoeligheid en heel veel inzet wist hij een eigen keuken te ontwikkelen waarin vis van eerste kwaliteit centraal staat.

Het restaurantgedeelte van Gin-Fish bestaat uit een lange eettoog, die werd gebouwd voor een open keukenlab. Op de barkrukken eten maximaal veertien personen wat de pot schaft en drinken wat open staat voor de vaste prijs van 75 euro (62 euro zonder wijn). De maaltijd is opgebouwd uit twee voorgerechten, een hoofd- en een nagerecht. Mocht er in het voorgestelde menu iets zitten dat u niet lust, dan past de kok zijn bereiding aan.

Gin-Fish is uitsluitend ‘s avonds geopend en het is de bedoeling om een dubbele service te installeren, waarbij de klanten in twee shifts eten. Wachtenden, koffiedrinkers en ‘plakkers’ worden opgevangen in het oude restaurantgedeelte, dat is verbouwd tot salon en champagne- en sigarenbar. Na enkele maanden draaien is de oorspronkelijke formule gedeeltelijk verwaterd: inmiddels staan er in de zithoek ook twee tafels voor personen die in beperkt groepsverband willen eten.

Wij dronken aperitief in de lounge-salon en kregen van een juffrouw met ruitjesschort een toastje met verse geitenkaas als eenvoudig amuusje. Van de salon naar een kruk aan de eettoog, waar de chef ons het menu voorstelde. Het glas werd die avond geregeld bijgevuld met een Rully Premier Cru Boillot 2001. In Gin-Fish kunt u kiezen tussen wit of rood en drinkt u vervolgens de hele avond dezelfde wijn. Wij hadden halverwege de maaltijd zin in iets anders en daar kon de mooie Rully met subtiele frisheid niets aan verhelpen!

Het eerste gerecht bestond uit in de pan gebakken langoustines, opgediend met jonge spinazie, Argentijnse knoflook, gehaktballen van kippenbout en gemberolie. De langoustines waren perfect, de Argentijnse knoflook was zacht en smakelijk en de gehaktbal wekte verwondering. Het tweede voorgerecht bestond uit in champagne en schelpenvocht gegaarde Griekse deegwaren, waarbij lekkere, doorsmakende tapijtschelpen in kruidensaus kwamen. Gestoomde griet was het hoofdgerecht. Het fijne visvlees kwam op het bord op een bed van geblancheerde jonge prei en pikante droogtomaat en een voor ons wat agressief zure saus van yoghurt en visfumet. Voor het nagerecht reed Didier Garnich een ijsturbine voor en wij kregen vers gedraaid chocolade-ijs, kaastaart en chocolademousse met mandarijntjes in siroop geparfumeerd met gember en szechuanpeper.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content