Nadat Eric Schlosser ons even pertinent als plastisch gewezen heeft op de risico's van bepaalde culinaire componenten (zie vorige blz.), trekken we op zoek naar gidsen over gezonde voeding. Gelukkig hoeven gezond en aangenaam elkaar niet uit te sluiten. Zo blijkt elke dag een glas rode wijn, bij voorkeur bij het eten, een gezonde gewoonte. In Voeding en intelligentie (Elmar, 359 blz., 21,95 euro) noemt gezondheidspubliciste Jean Carper rode wijn nu ook een uitstekend middel...

Nadat Eric Schlosser ons even pertinent als plastisch gewezen heeft op de risico's van bepaalde culinaire componenten (zie vorige blz.), trekken we op zoek naar gidsen over gezonde voeding. Gelukkig hoeven gezond en aangenaam elkaar niet uit te sluiten. Zo blijkt elke dag een glas rode wijn, bij voorkeur bij het eten, een gezonde gewoonte. In Voeding en intelligentie (Elmar, 359 blz., 21,95 euro) noemt gezondheidspubliciste Jean Carper rode wijn nu ook een uitstekend middel om het geheugen en de intelligentie in vorm te houden. Overdrijf echter niet, twee glazen per dag kan nog, maar te veel alcohol is een ramp voor het verstand. Het jongste boek van Carper speelt in op de trend om niet alleen te streven naar fysieke gezondheid, maar ook naar mentale fitheid. Terwijl de farmacie verwoed speurt naar viagra voor de hersenen (zie Trends, 14 april 2002), strooit Carper tips rond om ons met de juiste voeding alert te houden. Steevast staaft ze haar advies met verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. Rode wijn met mate vinden we ook in Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi (Manteau, 238 blz., 16,95 euro). Uiteraard kunt u de wijn vervangen door sap van blauwe druiven. Dat beschermt even goed tegen hartziekten en verhindert de vorming van bloedklonters. De auteur van deze bundel is een verrassing: Jo Wyckmans verwierf faam als modeontwerper. Zijn fascinatie voor uiterlijke schoonheid heeft hij de voorbije jaren aangevuld met een speurtocht naar het innerlijke, naar gezondheid en een goed gevoel. Zijn interesse voor de juiste voeding dreef hem zelfs naar een cursus bij het Vlaams Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen. In zijn boek legt hij een verband tussen gezondheid, voeding en positief denken. Klasseer dit niet als zweverige new age, Wyckmans houdt het bij no-nonsensetips. Acupuncturist en kruidenspecialist Pierre Jean Cousin beaamt dat één tot twee glazen wijn per dag de gezondheid van hart en bloedvaten verbetert, maar blijft behoedzaam: "Vooral rode wijn zou de kans op hartziekten verminderen, in het bijzonder bij mensen met hoge cholesterol en hoge bloeddruk." In De juiste voeding, het beste medicijn (THB, 144 blz., 27,50 euro) geeft hij (soms te) beknopt uitleg over geneeskrachtig voedsel. Hij voegt er helende recepten en zelfs een ontgiftingsprogramma aan toe. Wie gezond eet, kan ook beter overweg met stress. Dat leren we in het wat korte hoofdstuk over voeding in Ontspan je (Nieuwezijds, 319 blz., 22,70 euro). Martha Davis, Elizabeth Robbins Eshelman en Matthew McKay geven uitleg over én oefeningen voor het bestrijden van stress. Ook assertiviteit en tijdmanagement komen aan bod. Luc De Decker [{ssquf}]