Gezonde stabilisatie

Met een nieuwe stadsinrichting en culturele evenementen lokt de Koningin der Badsteden een nieuwe clientèle. De stijging van de belasting op tweede verblijven vormt geen bedreiging.

De markt voor tweedehandsappartementen slikt een correctie van 8 procent. De referentieprijs klokte in 2013 af op 240.000 euro. De terugval past over vijf jaar bekeken wel in een gezonde stabilisatie (+2 %). De verklaring ligt in een verouderd bestand en een overvloedig aanbod van nieuwe appartementen. De prijzen liggen dan ook dicht bij die van nieuwbouw. De analisten van de Crombrugghe & Partners berekenden dat de gemiddelde nieuwbouwprijs voor een standaardappartement van 80 vierkante meter uitkwam op 240.000 euro (excl. btw), zo- goed als de laagste van de kustlijn. Dat is vergelijkbaar met de prijs van een oud appartement van 100 vierkante meter.

Het aanzienlijke aantal nieuwbouwprojecten (45 met in totaal 466 wooneenheden) toont dat Oostende zich blijft ontwikkelen. Op de Oosteroever bouwt Groep Versluys het project Baelskaai 12. Het is een van de belangrijkste ontwikkelingen van de jongste jaren aan de kust. De eerste fase omvat 49 appartementen met een ruim terras. Ze komen op de markt vanaf 295.000 euro (excl. btw). De oplevering is gepland voor de zomer van 2016. De verscheidenheid van de gebouwen uit zich ook in de prijsvork van 2000 tot 5000 euro per vierkante meter. De gemiddelde prijs ligt op 3050 euro, een daling met 2,4 procent in een jaar.

Al met al valt een en ander nog mee, stelt Véronique Misseghers van het agentschap Lecomte. “Het aantal transacties neemt toe, zij het niet meer in dezelfde mate. De prijzen zijn over het algemeen gedaald, maar niet significant. Ik stel vooral een nivellering vast. 2013 was een behoorlijk jaar voor ons en de eerste maanden van 2014 waren uiterst positief. Januari was ronduit fantastisch. Voor een appartement in eerste lijn vragen we zo’n 450.000 euro. De nichemarkt en het duurdere gamma — vanaf 500.000 euro — houden zich eveneens sterk. De Spaanse vastgoedmarkt lonkt naar menige koper, maar ik ben ervan overtuigd dat de twijfelaars terugkomen zodra de crisis voorbij is.”

Belasting omzeilen

De recente facelift maakt de stad aantrekkelijker. Er is ook een groter aanbod aan hoogwaardige culturele activiteiten, onder meer dankzij De Grote Post, het nieuwe cultureel centrum gerealiseerd door B-architecten. “De vastgoedsector profiteert van de vele investeringen van de stad”, stelt Misseghers vast. “Een nieuw cliënteel van veertigers uit Gent en Brussel brengt tegenwoordig graag zijn vakantie door in Oostende. De verhoogde belasting op tweede verblijven heeft de aankopen niet bepaald afgeremd. Die 1000 euro (350 euro meer in een jaar tijd, nvdr.) is maar een peulenschil in het geheel van de kosten die een aankoop met zich brengt. Bovendien kiezen heel wat mensen voor domiciliëring. Ik ken bijvoorbeeld een koppel waarvan een van de partners zich in Oostende gevestigd heeft en de andere in Brussel gedomicilieerd gebleven is. Zo is het mogelijk aan de belasting te ontsnappen, te genieten van een bewonerskaart en andere voordelen…”

CÉCILE VANDERNOOT EN PHILIPPE COULÉE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content