Gezond verstand

De beheerders van het gemengde fonds DNCA Invest Evolutif zetten in op Europese aandelen.

In het segment van de flexibele gemengde fondsen heeft het fonds Invest Evolutif van de Franse beheerder DNCA de wind in de zeilen. Het product werd op de Franse markt gelanceerd in 2000, gevolgd door een Luxemburgse versie in 2007. Het fonds beheert 500 miljoen euro.

Afhankelijk van de marktomstandigheden kunnen de beheerders tussen 30 en 100 procent van de activa beleggen in aandelen. De belegging in obligaties is beperkt tussen 0 en 70 procent. Het doel van die strategie is te profiteren van de stijging van de beurzen en tegelijk de risico’s te beperken. “In 2014 was de portefeuille tussen 55 en 70 procent belegd in aandelen. Obligaties houden we liefst aan tot de vervaldag”, zegt Augustin Picquendar, een van de beheerders van het fonds.

Het aandelensegment telt tussen twintig en veertig waarden. Onder de belangrijkste zijn Saint-Gobain, Sanofi, Thalès, Bayer, Telefonica, Royal Dutch en Alcatel-Lucent.

Focus op Europa

Het fonds kreeg vier sterren van Morningstar, omdat het sinds februari 2010 een gemiddelde jaarlijkse stijging van bijna 8 procent heeft gehaald, en erin is geslaagd de volatiliteit te beperken.

Voorzichtigheid staat voorop in de benadering van de beheerders. Ze kunnen meer liquiditeiten aanhouden, als ze denken dat het interessanter is een correctie af te wachten. “We verwachten dat we in 2015 te maken krijgen met een hogere volatiliteit. Er zullen zich kansen aandienen en we mogen niet panikeren, noch bij stijgingen noch bij dalingen.” Eind januari vertegenwoordigde cash bijna 8 procent van de activa.

In 2015 gaat het fonds vooral voor Europese aandelen. Het fonds is helemaal uit Amerikaanse aandelen gestapt. De beheerders focussen op cyclische en industriële waarden, zoals Peugeot en Faurecia, die meer dan gemiddeld moeten kunnen profiteren van betere economische omstandigheden in Europa. Daarnaast kiezen ze voor aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven die volop groeien, zoals Publicis en Amadeus. En ze zetten in op de financiële sector, met groepen als Aegon, Coface en BNP Paribas.

‘Niets meer te bewijzen’

De analisten van Morningstar gaven onlangs een Bronze-rating aan DNCA Invest Evolutif. Het onafhankelijke agentschap voor beleggingsonderzoek wijst op de hoge kosten (tot meer dan 2 %), maar het erkent dat het product een goede keuze is in de categorie van de flexibele gemengde fondsen. “De beleggingsstrategie is pragmatisch en wordt toegepast met gezond verstand. Het is een strategie die al lang niets meer te bewijzen heeft.”

DNCA Invest Evolutif

Isin-code: LU0284394664

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content