GEZOND EIGEN PROFIJT

Jef Van Hoorebeke, gedelegeerd bestuurder van Artimpex, haalde de voorbije dagen de kranten met zijn actie ter verdediging van de Vlaamse Dienst voor Buitenlandse Handel (VDBH). “We waren met enkele jonge mensen op een VDBH-missie in Zweden toen bekend werd dat de exportdienst grondig zou worden hervormd omdat hij zogezegd niet efficiënt werkt,” zegt Van Hoorebeke (zelf 50 j.). “Ter plekke beslisten we in het verweer te gaan. De meeste ondernemingen die deelnamen aan die reis, waren voor hun export immers grotendeels afhankelijk van de VDBH. Ze begonnen net hun weg te kennen en nu ging men het roer weer omgooien.”

De actie bestaat uit een enquête bij 437 ondernemingen, die erg positief uitvalt voor de VDBH (zie Inside in Trends van 18 april jl.).

Artimpex produceert als enige in Europa CO2-straaltoestellen. Met deze reinigingsapparatuur worden bevroren CO2-bolletjes bijvoorbeeld op bakmachines (voor koekjes) gespoten. Door het temperatuurverschil zet het ijs zich om in gas (dat qua volume 700 keer groter is), waardoor het vuil van de machines wordt weggedrukt. Van Hoorebeke heeft deze techniek zelf ontwikkeld. Tot voor enkele jaren was hij immers zelf straalspuiter met het bedrijf OIL (waar nu zoon Dirk aan het roer staat).

Van Hoorebeke : “Ik ondervond elke dag hoe moeilijk de straalapparaten te hanteren waren. Daarom ben ik ze zelf beginnen bouwen. Onze apparatuur is 30 % goedkoper dan die van onze concurrenten en je hebt het gebruik ervan onmiddellijk onder de knie.”

Artimpex begon vanaf 1994 te produceren. In 1996 haalt het bedrijf volgens de prognose een omzet van 36 miljoen (15 miljoen meer dan in 1995). Over de cashflow wil Van Hoorebeke nog geen concrete cijfers kwijt. Volgens de jongste gepubliceerde gegevens had het bedrijf in 1994 een winstje van 41.000 frank en geen afschrijvingen (maar gezien de snelle evolutie van Artimpex is dit cijfer al lang achterhaald). Het bedrijf had bij het afsluiten van boekjaar ’94 een eigen vermogen van 4,2 miljoen en 3,7 miljoen schulden.

“We zijn volop in de groeifase,” verklaart Van Hoorebeke. “Ik weet dat we superieure technologie in huis hebben, waarop buitenlandse afnemers wachten. Op elke VDBH-missie die ik tot nog toe meemaakte, was het prijs en haalden we een contract binnen.”

De bedrijfsleider blijft realistisch : “Ik wil me zo snel mogelijk bewijzen door omzet te halen. Artimex zal bij gebrek aan eigen vermogen samen moeten groeien met een grotere groep. Dat is mijn streefdoel. Zij kunnen het kapitaal leveren, wij de knowhow.”

Van Hoorebeke in zijn vrije tijd voorzitter van voetbalcub Eeklo is een technologische selfmade man. Hij heeft een kandidaatsdiploma TEW. Maar : “Aan de Ufsia hing ik meer rond bij de Wikings (de TEW-faculteitsclub nvdr) dan bij de proffen,” herinnert hij zich. “Zodat m’n vader me vlug naar het familiebedrijf OIL haalde.” In de jaren zeventig ontwikkelde hij de eerste mobiele zandstraler.

De suggestie, onder meer van het kabinet- Van den Brande, dat er achter zijn actie voor de VDBH politieke motieven zouden zitten, wuift hij weg : “Ik wil de politiek ver van mij houden. De enige reden waarom ik me engageer, is mijn gezond eigen profijt.”

JEF VAN HOOREBEKE (ARTIMPEX) Eerst groeien met de zelf ontworpen CO2-stralers, dan samenwerken met grote groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content