Gewurgd met Hermes-das

Moord, diefstal en fraude op Wall Street, in de City en andere beursarena’s vormen de ingrediënten van financiële thrillers. Tips voor even spannende als interessante strandlectuur.

Terwijl de beurshandelaren in de dealingrooms van de City zich op het harde labeur storten (“Gelaatsuitdrukkingen als van artilleristen met shellshock, totdat de openingskoersen van hun concurrenten opflitsen op de dealingschermen”), ligt de directeur van een prestigieuze beleggingsbank roerloos in zijn riante dakappartement in de Docklands. “Glanzend gepoetste Churches-schoenen van New Bond Street en zijden sokken liggen zorgvuldig uitgespreid naast de hangende kleren, een ivoren schoenlepel ligt klaar. Een stel gouden manchetknopen met subtiele motieven in reliëf liggen onaangeraakt op het nachtkastje, naast een Gucci-bril met metalen montuur. Elk artikel zorgvuldig klaargelegd voor de komende dag in de City. Alleen de Hermes-das van 75 pond ligt niet bij Jeremy‘s dagelijkse uitstalling.” De 49-jarige bankier werd gewurgd met zijn Hermes-das.

SQUARE MILE.

Al onmiddellijk in het korte openingshoofdstuk penseelt Paul Kilduff een haarscherp beeld van het hectische leven op Square Mile, de Wall Street van Londen. Amerikaanse beleggingsbanken die lagere kosten per vierkante meter kantoorruimte méér op prijs stellen dan traditie en présence in de peperdure City, hebben een werkstulp gevonden in de kantoorparken van voorgespannen beton op Canary Wharf, maar het financiële hart klopt vooralsnog in de City. Vooral in dat wriemelende wereldje situeert de debutant zijn financiële thriller De fraudeurs – een overtuigend en erg realistisch verhaal. Vanuit het perspectief van de geïnteresseerden in financiële acrobatie, is Kilduffs eersteling zelfs een van de hoogtepunten in het genre. Wie alleen maar een spanningsboog verlangt, moet zijn strandlectuur elders zoeken.

Het realistische portret mag niet echt verbazen. De auteur werkte na zijn studies aan University College Dublin zowat een decennium in de City of London. In De fraudeurs blijft hij niet in de Britse hoofdstad. De sleutel tot de ontknoping ligt in Amsterdam en Hongkong. Bij het doorzoeken van het kantoor van de vermoorde directeur, stuiten zijn collega’s op een aktetas met brieven aan de directeur van de Nederlandse vestiging. De correspondentie bevat ernstige klachten van enkele grote particuliere klanten. Ze hebben het over miljoenenverliezen op buitenlandse investeringen.

Om de ware toedracht uit te vissen vooraleer de politie die op het spoor komt, reist een jonge bankier naar Nederland. Een journaliste vergezelt hem. De plot is klassiek, het verhaal wisselt een hoog gehalte aan voorspelbaarheid af met pittige verrassingen. Maar dit boek straalt vooral kwaliteit uit wegens de keurige vervlechting tussen toegankelijk gemaakte financiële strapatsen en whodunit.

EUROPESE FRAUDE.

Het rake sfeerbeeld, de verhelderende details en de informatieve noten vormen ook de troeven van De geldmakers, de tweede financiële thriller van de Amsterdamse advocaat Ed Sanders. Met zijn debuut De frontrunners zorgde hij vorig jaar mee voor de doorbraak van het genre in het Nederlandstalig gebied. In dat boek leek de expert in fiscaal recht ook verdacht dicht aan te leunen bij de actualiteit. Voor zo’n portie extra spankracht zorgt hij ook in De geldmakers. Centraal staat het familiebedrijf Hercules Trucks, een fictieve onderneming die onmiskenbaar trekjes vertoont van Daf en de familie Van Doorne, die er geruime tijd alle touwtjes in handen had. De jurist dekt zich weliswaar in door zijn boek uitdrukkelijk te omschrijven als fictie, maar de overeenkomsten kunnen geen toeval zijn.

Het blijft niet bij de overnamestrijd van een familiebedrijf en gemanipuleerde beurskoersen. Ook Europese fraude staat in het brandpunt van de belangstelling. Zelfs enkele vooraanstaande politici zijn zeer herkenbaar geportretteerd. Het enige, maar helaas niet onbelangrijke nadeel in De geldmakers is het ingewikkelde verloop. Lezers mogen zich niet te veel laten afleiden door ander strandvertier.

Nog een Nederlands jurist, Gé Bosschee, debuteert met Bloedgeld, een thriller over internationale beursfraude. Op een ingenieuze wijze worden enorme bedragen van slapende joodse rekeningen van de Zurich Allgemeine Bank doorgesluisd naar de VS. Ook hier ontmoeten toppolitici, bankwereld en maffia elkaar. De intrige is niet onaardig, maar Bosschee schrijft hijgend. Hij plaatst iets te veel klemtonen, waardoor het verhaal wel eens uit balans geraakt en lang niet alle personages uit het bordkarton geraken.

Paul Kilduff, De fraudeurs. Meulenhoff, 382 blz., 798 fr. ISBN 9029059087. Ed Sanders, De geldmakers. Meulenhoff, 493 blz., 798 fr. ISBN 9029059486. Gé Bosschee, Bloedgeld. Promtheus, 354 blz., 795 fr. ISBN 9053338101.

LUC DE DECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content