Gevallen sporticoon

© REU

Eind november 2009 kwam Tiger Woods, toen de beste golfer ter wereld, in een mediastorm terecht. Na een licht verkeersongeval stelde de politie vast dat de autoramen kapot waren. Reden: Woods vrouw, het Zweedse model Elin Nordegren, had de ramen stukgeslagen toen ze te weten kwam dat hij haar bedroog.

Woods, de eerste sportmiljardair ooit, viel van zijn voetstuk. Hij sukkelde ook met blessures. De man die ooit meer dan 680 weken de golfwereldranglijst aanvoerde, zakte weg naar de 3000ste plaats. Over de golfvedette is een nieuw boek verschenen. De auteurs, de sportjournalisten Armen Keteyian en Jeff Benedict, spraken met 450 intimi van Tiger Woods. Ze interviewden de golfer zelf niet, want hij sprak zijn veto uit over een hele reeks vragen.

Dat belet niet dat het boek een indringend portret brengt van een van de grootste sporters ooit. De Afro-Amerikaanse jongen werd door een aandachtszieke vader en een overambitieuze moeder gedrild tot ‘de uitverkorene’: Tiger moest de blanke golfsport openbreken. Dat lukte. In 1997 won hij de Masters in Augusta, een golfclub die tot 1975 verboden terrein was voor zwarte spelers.

Maar tegen welke prijs? Al op zeer jonge leeftijd stond alles in het teken van de golfsport. Woods had weinig sociale contacten en groeide op als een nerd. Dat was jaren later nog te merken: iemand bedanken of begroeten kan hij niet. Maar als golfer was hij mentaal ijzersterk, waardoor hij zijn tegenstanders domineerde.

Buiten competitie volgde de terugslag. Net als zijn vader stapelde Woods de buitenechtelijke relaties op. Hij ging gokken en gaf miljoenen dollars uit aan luxeprostituees. Een dubbelleven dat hij jarenlang verborgen kon houden. Tot het schandaal losbrak en Woods een ontwenningskuur voor zijn seksverslaving volgde.

Maar nu groeit hij stilaan weer naar zijn vroegere niveau. De Amerikaan staat op de 100ste plaats op de wereldranglijst. Maar met 14 major-titels is hij nog altijd niet de beste ooit. De legendarische Jack Nicklaus staat met 18 zeges op kop.

Toch heeft Woods de golfsport ingrijpend veranderd. De profspelers werden door het hoge niveau van Woods’ spel verplicht zich om te scholen tot echte atleten. Acht uur per dag trainen, ook fitness is een must. Dikkerdjes zijn op de professionele golfcourses een uitzondering geworden.

Armen Keteyian & Jeff Benedict, Tiger Woods, Balans, 2018, 320 blz., 25 euro
Armen Keteyian & Jeff Benedict, Tiger Woods, Balans, 2018, 320 blz., 25 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content