Getest en fit bevonden

Redacteurs van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal testten de fitnessaccommodatie van Europa’s belangrijkste zakenhotels. Dit is hun informeel klassement.

1. Hilton Islington, Londen

Dit is nauwelijks een luxueuze plek. De glanzend rode pilaren en pastelkleurige tapijten doen misschien pijn aan de ogen van al wie meer geïnteresseerd is in sfeer dan in training. Maar voor een prima work-out biedt dit grote fitnesscentrum (1080 m²) toestellen, lessen en dienstverlening bij de vleet. De uitstekend bemande Living Well Health Club is bijna een aparte voorziening naast het hoofdgebouw van het hotel. Bij bezoeken troffen we minstens drie assistenten aan rond de receptie, terwijl een andere groep rondliep in de toestellenzaal, de aparte trainingskamers en in de omgeving van de kleedkamer, het stoombad en de sauna. De gymzaal beschikt over tientallen toestellen, waaronder acht elliptische cross-trainers, de stapmachine annex skitrainer die we als lakmoestest gebruikten voor nieuwe apparaten.

De club blinkt nog op andere punten uit. Zo biedt hij lessen aan, gaande van Pilates en yoga tot gevechtssporten, maar ook een eenvoudige ‘benen, bips en buikje’-cursus. Het fitnesscentrum gaat ook prat op een innovatie op het vlak van stationair groepsfietsen. In de virtual spinning-work-out wordt een inspirerende video toegevoegd aan de normale begeleiding van de trainer. Op een groot scherm verschijnen bergpaden en andere fietsomgevingen, zoals een pelotonaanvoerder die ook van over zijn ‘ guidon‘ zou zien.

Op een zwempartijtje moet u niet rekenen, maar er zijn wel twee jacuzzi’s. Er is ook geen restaurant of bar, maar fruitsap en sportdrankjes zijn vlot te verkrijgen en er staan overal in de inrichting drinkfonteintjes opgesteld. Nog maar eens herhalen: dit is een oerdegelijk fitnesscenter, geen paleis.

2. Hotel Principe di Savoia, Milaan

Hier moet u eerder denken aan een blos dan aan zweet. De tiende verdieping van een van Milaans chicste hotels lijkt op een penthouse dat werd omgebouwd tot fitnesscentrum. Comfortabel en stijlvol, biedt het niet alleen mogelijkheden voor een goede work-out, maar ook een indrukwekkend arsenaal van gezondheids- en schoonheidsbehandelingen.

Deze inrichting, die nipt tweede eindigde in onze enquête, mangelt het aan een breder aanbod van activiteiten en lessen (geen aerobics-sessie bijvoorbeeld) en de geweldige verscheidenheid van toestellen die we in Londen aantroffen.

De oppervlakte van 1000 m² is onderverdeeld in een work-outzaal, een sauna, een stoomkamer, een zwembad (met jacuzzi) en een uitgebreid gezondheids- en schoonheidscentrum, inclusief twee massagekamers en twee kamers voor allerlei behandelingen zoals manicure, anti-jetlagmassages en wasbehandelingen. Ons beviel vooral de ‘wieg’, een behandeling waarbij stoom, olie en massage gecombineerd worden met muziek en aromatherapie. Uiteraard kosten die behandelingen extra en zijn ze niet bepaald goedkoop: een eenvoudige gezichtsbehandeling kost 120.000 lire (61 euro), een body wrap 85.000 lire (44 euro).

Het aantal fitnesstoestellen _ allemaal van het merk Technogym _ is beperkt, maar de selectie is wel compleet. Op de work-outvloer staan twee instructeurs ter beschikking. Het is ook mogelijk om een persoonlijke trainer in te huren voor 100.000 lire per uur (52 euro). Wat we echter het meest van al op prijs stelden, was het terras rond het gymlokaal, waar men op een ligstoel kan bekomen van de inspanningen en een spectaculair uitzicht heeft over de stad. Water, fruitsap en appels zijn gratis, maar de gym biedt ook een gezond en betaalbaar menu van slaatjes, lichte pasta’s, vegetarische schotels en fruitcocktails aan.

3. Conrad Hotel, Brussel

Dit stijlvol, functioneel en comfortabel lokaal valt moeilijk te kloppen als het over sfeer en luxe gaat. De health club, die wordt uitgebaat door de Britse gezondheids- en fitnessoperator Champney’s, doet ondanks zijn erg ruime 2500 m² toch nuttig en aangenaam aan, vooral omdat hij over een uitgebreide staf beschikt.

Er is echter één groot probleem: in zijn ijver om vooral toch maar exclusief te zijn, rekent het centrum de gasten 650 frank (16 euro) per dag aan voor het gebruik van de installaties, ook al is dat maar voor een korte work-out. Maar eens u dat bedrag hebt betaald, gaat u hier waarschijnlijk een erg nuttige tijd tegemoet. De hippe trainingszone kijkt uit over het zestien op zes meter grote zwembad van de club. Alle toestellen hebben aansluitingen voor audio- of tv-koptelefoons. Er is ook een speciale kamer voor buikoefeningen met buikrollers en medizinballen.

Andere voorzieningen zijn het zwembad, een whirlpool, een sauna en een hele reeks aerobic-, yoga- en stretching-lessen. Gezondheids- en schoonheidsbehandelingen zijn er te over (u moet er dan wel extra voor betalen). In de douches en kleedkamers vindt u heel wat toiletartikelen _ scheergerief voor de mannen en een breder gamma voor de vrouwen, met onder meer watjes, bodylotion en reinigingsmelk. Naast handdoeken stelt de club ook badjassen ter beschikking.

4. Hilton, Frankfurt

Net als het Conrad Hotel in Brussel, doet ook deze health club er alles aan om exclusief uit de hoek te komen. Hij wordt uitgebaat door Fitness First, nog zo’n Britse fitnessgroep. De club _ bekend onder de naam Wave _ richt zich op reizende topzakenlui en beroemdheden ( Sting en Britney Spears hebben er ooit de spieren losgemaakt). De barrière is een fikse toegangsprijs van 25 mark (13 euro), zelfs voor hotelgasten. Maar we moeten eerlijk zijn: de uitrusting en de dienstverlening zijn het neusje van de zalm. Samen met het Hilton Islington in Londen heeft deze gym meer toestellen dan om het even welk hotel dat we aandeden.

Naast de moderne uitrusting beschikt de 2500 m² grote club nog over een stoombad, een whirlpool, een sauna en een semi-olympisch zwembad omgeven door glazen wanden die uitzicht geven op de omringende bossen. Er werd ook een kamer apart gehouden voor aerobicklassen en sessies met een persoonlijke trainer.

Naast de ingang is er een restaurant en een bar, maar het eten is er duur en de bediening traag. De maaltijden moeten namelijk uit de hotelkeuken worden aangevoerd.

5. Hotel Arts, Barcelona

De health club in dit strandhotel van Ritz-Carlton combineert op uitstekende wijze de nadruk die in chique gelegenheden wordt gelegd op comfort en dienstverlening, met een heldere en ruime work-outinrichting en een heleboel gezondheids- en schoonheidsbehandelingen.

De fitnessclub van 500 m² wordt uitgebaat door de plaatselijke gymoperator Jose Maria Sabata. Hij omvat, in een hoek op het gelijkvloers van het torenhoge hotel, lokaaltjes voor stretching en work-outs, met een helder en aangenaam uitzicht op het grasperk en een tuinsculptuur.

In de ‘machinekamer’ staat een breed gamma apparaten opgesteld (maar helaas geen elliptische trainer), waaronder een volledige reeks Cybex-spiertoestellen, LifeFitness-tredmolens en een stapmachine van Tectrix. Groepslessen worden niet aangeboden, maar er zijn wel persoonlijke trainers beschikbaar. Individuele trainingssessies kunnen ook.

De gym is ook erg goed in verwennen. Massages, gezichtsbehandelingen, manicures, een knipbeurt en dies meer zijn allemaal te verkrijgen. De badkamers, sauna en stoomkamer lijken groter dan noodzakelijk en allerhande toiletartikelen, badjassen en handdoeken zijn ter beschikking. We apprecieerden vooral details zoals gratis flesjes water, gezichtsdoekjes en groene appels die op sleutelplaatsen in de inrichting neergelegd worden (het hotel legt ze zelfs beneden in de lobby ten behoeve van de ochtendlijke joggers).

Buiten is er een zwembad en een jacuzzi, maar die zijn eerder gericht op vrijetijdsbesteding dan op spieroefeningen.

Paulo Prada

Copyright: The Wall Street Journal Europe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content