Gespierde taal

Amerikaanse psychologische oorlog in de aanloop naar de Ryder Cup.

De Amerikanen weten maar al te goed dat Europa vijf van de voorbije negen edities in de Ryder Cup heeft gewonnen. Straks, zowat halverwege september, willen ze de stand dan ook in evenwicht brengen. Omdat de eer op het spel staat.

De Amerikanen zijn hun psychologische oorlogje dan ook al begonnen. In vergelijking met hun tegenstanders zijn de Europese geselecteerden veel serener. Voorlopig nemen ze een afwachtende houding aan. En zwijgen ze terwijl de Amerikanen praten.

Twee weken geleden spande de Amerikaanse kapitein Hal Sutton zich niet bepaald in om zijn tevredenheid onder stoelen of banken te steken. De maandag na het Amerikaanse PGA selecteerde hij Stewart Cink met een wildcard. Minder dan een week later won diezelfde Cink de WGC-Nec Invitational in Akron (Ohio) met vier slagen voorsprong op zijn landgenoot Tiger Woods en de Zuid-Afrikaan Rory Sabbatini. Waarmee Cink bewees dat coach Sutton een juiste keuze had gemaakt. Voor Cink was het meteen de tweede overwinning van het Amerikaanse seizoen. Hij rondde af met een leuke 70 en werd eigenlijk nooit echt bedreigd.

Ondertussen bewees Tiger Woods met zijn tweede plaats dat hij klaar is voor de Ryder Cup. Hij deed beter dan Vijay Singh en Ernie Els, en was bovendien voor de 263ste week op rij de nummer één van de wereld.

“Leuk dat Stewart gewonnen heeft, dat is goed voor zijn carrière,” zei een heel zelfverzekerde Sutton. “Maar zelf had ik die zege eigenlijk niet nodig om te weten dat ik de juiste beslissing had genomen. Hij kan op ieder moment zo’n krachttoer neerzetten. Als nog iemand aan hem twijfelde, dan kan die nu gerustgesteld zijn. Voor de Ryder Cup zal hij een echte aanwinst zijn, zeker weten. Hij is intelligent, hij heeft veel winning spirit en hij is getalenteerd.”

Zowel de Amerikaanse als de Europese ploeg zijn in volle vernieuwing, met spelers die niet noodzakelijk voldoende ervaring hebben voor een evenement als de Ryder Cup. Omgekeerd heeft Colin Montgomerie vier keer gewonnen met de Europese ploeg, en toch was hij niet automatisch geselecteerd bij de eerste tien. De concurrentie is zeer scherp.

“We hebben allemaal spelers nodig met persoonlijkheid,” zegt Sutton. “Daarom heb ik gekozen voor Chris Di Marco, een rookie op dit niveau. Ik denk dat hij het soort kerel is dat op het juiste moment geen blad voor de mond neemt om problemen te voorkomen. Ik heb spelers nodig die mentaal sterk zijn, op om het even welk moment in alle mogelijke omstandigheden. En wat Tiger betreft: ik maak me helemaal geen zorgen. Hij zal er klaar voor zijn, geloof me.”

De Europeanen zijn gewaarschuwd.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content