Geslaagde première

De Telenet Trophy op de Limburg GC loste (bijna) alle beloften in. Voor herhaling vatbaar.

Toni Karjalainen won vorige zondag op de Limburg GC in Houthalen de Telenet Trophy, de Belgische manche van de Challenge Tour. Ondanks het verschrikkelijke weer speelde de 26-jarige Fin veertien slagen onder de par en won zo zijn eerste proftoernooi. Dankzij een laatste rondje in 68 klopte hij de twee runners-up die ex aequo eindigden.

In het Belgische kamp niets dan ontgoocheling. Alleen amateur Quentin de Valensart en pro Laurent Richard raakten voorbij de cut. Dat beklemtoont andermaal dat er serieus in de diepte moet worden gewerkt om België een rol van betekenis te laten spelen op het internationale toneel. Dat is trouwens de reden waarom bondsvoorzitter Philippe Relecom een manche wilde organiseren van de Challenge Tour, de tweede afdeling in het Europa van de professionele golfsport. Een toernooi op Belgische bodem maakt het mogelijk om spelers die anders niet gekwalificeerd zouden zijn uit te nodigen voor andere manches van het circuit. Daar kunnen ze dan ervaring opdoen.

“Deze eerste Telenet Trophy was een succes,” zei Philippe Relecom. “We kregen uitstekende wedstrijden te zien op de Limburg GC, en dat ondanks het slechte weer. De mensen die Eurosport ontvangen, zullen dat binnenkort kunnen zien. Ik ben ook heel tevreden met de aandacht die BeTv en BelgacomTV voor deze meeting hadden. Iedereen voelde zich betrokken. Ik denk in het bijzonder aan de kapiteins en de secretarissen-generaal van de clubs, die vorige week donderdag in Houthalen een grote vergadering organiseerden en met groot enthousiasme deelnemen aan die grote beweging die de Belgische golfsport vooruit wil helpen. Het federale budget voor de volgende editie is al goedgekeurd, en Telenet bevestigde ook al zijn sponsoring voor 2007. Volgend jaar wordt het toernooi gespeeld op de Waterloo GC, op het hertekende parcours van de Marache.”

De bleke prestaties van de Belgen wilde Relecom relatieveren: “Profspelers Gérald Gresse, Jérôme Theunis en Nicolas Vanhootegem misten de cut maar op een haar. Dat zijn dingen die gebeuren. Sporters mag je nooit beoordelen op één wedstrijd. Laurent Richard, die 45ste werd, doet het niet slecht in andere Europese Tours van de derde afdeling en bevestigde dat hier. De degelijke 22ste plaats van Quentin de Valensart, die nog altijd amateur is, houdt ook beloftes in voor de toekomst. Onlangs bewees hij tijdens de veeleisende Spaanse International voor amateurs met een 32ste plaats trouwens al dat hij een puik niveau haalt. Hij woont nu in Biarritz, waar hij iedere dag op de golfbaan staat en zich voorbereidt op de stap naar de professionals. We zijn heel blij dat we hem konden helpen met dat toernooi in Houthalen, want het is de taak van de bond om jong talent te steunen.” John Baete

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content