Geslaagde carrièreswitch

JAN VANGEEL "De zoektocht naar medewerkers heeft twee gezichten." © Kris Van Exel

Het gaat hard voor Belcotec. Het HVAC-bedrijf zag zijn omzet in vijf jaar aandikken van 1 miljoen tot ruim 16 miljoen euro. Vorig jaar nam het bedrijf zijn intrek in een nieuw bedrijfsgebouw in het Innovatiepark in Geel.

Na bijna twintig jaar in de directie van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert maakte Jan Vangeel acht jaar geleden een opvallende carrièreswitch. Hij werd consultant in de HVAC-sector ( heating, ventilation, airco en cooling). Na twee jaar richtte hij Belcotec op. “In april 2012 zijn we met twee collega-bedienden en vier arbeiders begonnen. We kenden een vliegende start. Het eerste jaar konden we al de omzetkaap van 1 miljoen euro ronden, in 2017 liep de omzet op tot ruim 16 miljoen euro”, zegt CEO Jan Vangeel.

We zijn niet actief met de consolidatiegolf bezig, maar we kijken wel uit naar wat beweegt

Samenwerken met onderwijs

Sinds de start focust het bedrijf op projecten met een waarde tussen 300.000 en 4 miljoen euro. Het gaat om grote residentiële werven, kantoorgebouwen, zorgcentra enzovoort. Het bedrijf realiseerde al enkele projecten voor Scholen van Morgen.

De klanten zijn private bouwheren en aannemingsbedrijven. Aan openbare aanbestedingen doet het bedrijf zelden of nooit mee. De actieradius situeert zich in een straal van 100 kilometer rondom het hoofdkwartier in Geel, inclusief de grootsteden Antwerpen en Brussel. Belcotec volgt ook geregeld zijn klanten naar het buitenland, vooral naar Nederland.

In het voorjaar van 2017 verliet Belcotec het huurpand in Dessel voor een nieuw gebouw in Geel. Belcotec was het eerste bedrijf dat zich vestigde in het Innovatiepark, een bedrijvenzone van 20 hectare voor bedrijven die willen samenwerken met de lokale onderwijsinstellingen van de KU Leuven en Hogeschool Thomas More.

Het bedrijf telt een zestigtal medewerkers, evenveel arbeiders als bedienden. Daarnaast doet het een beroep op een pool van een zeventigtal onderaannemers. “De zoektocht naar medewerkers heeft twee gezichten. Voor bedienden valt het vrij goed mee. We trekken heel wat jong talent van de nabijgelegen onderwijsinstellingen aan. Andere troeven zijn onze nieuwbouw die ons heel wat uitstraling bezorgt. We investeren ook volop in employer branding met bijvoorbeeld aantrekkelijke filmpjes waarin we onze vacatures voorstellen”, zegt Jan Vangeel. “Geschoolde arbeiders zijn daarentegen echt moeilijk te vinden en het tekort betekent voor ons een rem op de groei.”

Consolidatiegolf

Het nieuwe hoofdkwartier in Geel kreeg de naam willis building, met een knipoog naar Carrie Willis, de Amerikaan die ruim honderd jaar geleden aan de wieg van de moderne airconditioning stond. Het zero-emissiegebouw bulkt van de innovatieve technieken en is het visitekaartje van Belcotec. Ook het zusterbedrijf Clevr kreeg hier onderdak. Dat bedrijfje legt zich toe op HVAC-zelfbouwpakketten voor de particuliere markt.

De HVAC-markt is uiterst competitief. Schaalgrootte is dus cruciaal. Er trekt dan ook een consolidatiegolf over de sector. “We zijn daar niet actief mee bezig, maar we kijken wel uit naar wat beweegt in de markt. Als we een overname doen, zal het met het oog op de diversificatie van onze activiteiten zijn, zoals automatisering of slimme gebouwen”, zegt Jan Vangeel, die nog lang niet denkt aan stoppen. “Ik heb bijna twintig jaar voor een multinational gewerkt, ik wil nu minstens even lang mijn eigen bedrijf leiden”, zegt hij.

Geslaagde carrièreswitch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content