Geslaagd

NICOLAS COLSAERTS Zorgde voor spektakel met een offensieve speelstijl. © bi

De Belgian Knockout op het parcours van Rinkven werd gewonnen door de Bask Adrian Otaegui. Het was de derde Spaanse overwinning in de Belgische Open, na Jose-Maria Olazabal in 1988 en Miguel Angel Jimenez in 1992. Toch zorgde vooral een thuisspeler voor enthousiasme: Nicolas Colsaerts haalde de kwartfinale en zorgde vooral zaterdag voor spektakel met een heel offensieve speelstijl. In de achtste finale tegen de Deen Joachim Hansen lukte de Brusselaar met zijn houten drie een magische slag van driehonderd meter. De bal belandde twee meter van de vlag en zorgde ervoor dat Colsaerts een onwaarschijnlijke eagle mocht optekenen. Het publiek reageerde alsof de Brusselaar de winning goal had gemaakt op de Wereldbeker voetbal.

Natuurlijk hoopte Colsaerts dat hij de Belgische Open new look zou winnen en dat hij zijn naam voor de derde keer op de erelijst van de European Tour zou zetten. In 2011 won Colsaerts de Chinese Open en een jaar later de Volvo Match Play. Deze keer lukte het niet: zondagvoormiddag bleek de Engelsman James Heath een te sterke partij. De spelformule voor de eindfase van de Belgian Knockout baart trouwens makkelijk verrassingen: duels over negen holes in strokeplay. “Met dat korte format lijkt elke wedstrijd een sprintnummer”, zei Colsaerts. “Ieder foutje kan fataal zijn. Kortom: het kan alle kanten uit.”

Natuurlijk keken ook heel wat Belgische toeschouwers uit naar de prestatie van Thomas Detry en Thomas Pieters. Na twee uitstekende kaarten in de opwarmrondes werd Detry in de eindtabel meteen uitgeschakeld door de Engelsman Laurie Canter. Pieters, die het toernooi organiseerde, werd niet minder verrassend uitgeschakeld door de Duitser Maximilian Kiefer. Maar de Belgische nummer één kon troost vinden in het succes van zijn evenement. Hoewel de greens er een beetje onregelmatig bij lagen, waren alle spelers best te spreken over het parcours.

De Belgian Knockout beantwoordde ook naadloos aan de vereisten en de voorschriften van de European Tour, mede dankzij meer dan vijfhonderd vrijwilligers. De sponsors konden hun klanten verwennen in een zeer aangenaam en zonovergoten kader. Tijdens de vier toernooidagen kwamen meer dan twintigduizend toeschouwers opdagen. Dat waren niet alleen golffanaten, maar ook mensen die eens wilden kennismaken met de sport. Het was een van de ambities van het toernooi: een nieuw publiek vinden. Dat in 2019 een nieuwe editie plaatsvindt, werd al bevestigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content