Geschrokken van mezelf

Geen beter voorbeeld van de potentiële impact van Jonge Managers-Wijze Mentors dan het ontbolsteren van Leen Roelandts. De jonge manager uit de stal van Adecco is intussen voorzitter van het programma, dat werd gelanceerd door Olivier Onghena en volgend seizoen de taalgrens oversteekt.

OLIVIER ONGHENA-‘T HOOFT (47)

Wie bent u?

“Ik adviseer wereldwijd organisaties en leidinggevenden. Eerder heb ik voor de Europese Commissie en voor Belgacom gewerkt. Ik heb ook negen jaar Ormit geleid, een specialist in talent- en leiderschapsontwikkeling. Wat ik daar deed, is vergelijkbaar met Jonge Managers-Wijze Mentors. Voor dit project hou ik me nu vooral bezig met de mentors. Velen van hen zijn persoonlijke relaties en zelfs vrienden geworden.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Leen is nieuw in haar rol als voorzitter-coördinator van het programma. Ik wilde haar laten groeien in die rol door langs de zijlijn haar mentor te zijn, veeleer dan een soort schoonvader. Het is ook voor mij een interessante leerervaring geweest. Wat ik initieel zelf leidde, moest ik uit handen geven. Of om het met een slogan te zeggen: wanneer mensen honger hebben, leer ik hen liever vissen dan dat ik ze elke dag een vis geef.”

Wat zijn uw plannen?

“We gaan zeker voor een vierde seizoen. Een aantal prominenten heeft al toegezegd, zoals Duco Sickinghe van Fortino, Johnny Thijs van bpost en Tom Heyman van Janssen Pharmaceutica. Andere namen houden we nog even achter de hand. Vaak volstaat één telefoontje. We gaan ook voor een serieuze verbreding van het project, want we gaan nationaal. Ook aan Franstalige kant vragen we aan gerenommeerde leiders of ze willen meestappen in het project. Wij kunnen nog zo veel leren van de collega’s aan de overkant, en zij van ons.”

LEEN ROELANDTS (32)

Wie bent u?

“Vorig jaar was ik zelf nog een van de jonge managers. Mijn mentor was Clair Ysebaert, de voorzitter van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Nu ben ik verantwoordelijk voor het uittekenen van de hr-strategie in XPE Group, dat deel uitmaakt van de uitzendgroep Adecco. Bij de vMA ben ik voorzitter van de werkgroep Jonge Managers-Wijze Mentors.”

Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?

“Ik heb meer zelfvertrouwen en durf meer initiatief te nemen. Mijn favoriete citaat is van de schrijfster J.K. Rowling: “Anything is possible if you’ve got enough nerve.” Het is mijn levensmotto geworden. Vroeger zat ik vaak in een hoekje op het achterplan. Nu loop ik op evenementen rond en knoop ik gewoon gesprekken aan met mensen. Ik schrik er soms van hoe ik veranderd ben. In mijn bedrijf heb ik daardoor kunnen tonen dat jong talent een kans geven niet zo’n slechte zaak is.”

Wat zijn uw plannen?

“Op 9 december houden we ons slotevenement en een debat met als thema ‘Meer verdienen door niet te werken’ met onder meer Saskia Van Uffelen, de CEO van Bull. Intussen lopen de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen binnen. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot eind dit jaar inschrijven. Opnieuw zal het ongeveer een dozijn duo’s zijn. We willen een incubator van managementtalent zijn, maar kunnen als vzw helaas met de huidige structuur onmogelijk dertig of veertig duo’s per jaar managen.”

Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Management Associatie, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Jonge Managers, Wijze Mentors, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

BERT LAUWERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content