Gentse chips voor grootbeeld-tv’s

Een week nadat Philips een gelijkaardige activiteit stop-zette, startte in Gent Gemidis met een eigen display-techno-logie voor grootbeeld-tv’s.

Technisch directeur Geert Van Doorselaer van de Gentse start-up Gemidis zal nog een jaartje moeten wachten voor hij zijn Precisia-kleuren-tv uit 1979 op rust kan sturen. Pas op Kerstmis 2005 ziet hij de eerste grootbeeld-tv-toestellen met de technologie van zijn bedrijf op de markt.

“De prijs zal niet meer dan 2000 tot 2500 euro zijn voor een televisie met een scherm van 110 cm, veel goedkoper dan plasma of LCD,” zegt Van Doorselaer. Eigenlijk gaat het om een rearprojector-tv. De lamp straalt het licht op de Gemidis-module (die eruitziet als een spiegeltje) en reflecteert het beeld door een lens achteraan op het scherm. Het ‘spiegeltje’ bevat vloeibare kristallen-op-een-chip ( liquid crystal on silicon, LCOS).

“De knowhow zit onder meer in de manier waarop de kristallen op de chips worden gebracht en hoe ze worden geproduceerd,” verklapt Van Doorselaer, tot voor kort researcher aan het Gentse Elis-labo van professor André Van Calster, verbonden met Imec. Gemidis gebruikt drie modules, voor rood, groen en blauw. Philips werkte voor zijn LCOS-rearprojectoren met één module, die de drie tegelijk deed. “Dat gaf een aantal problemen,” weet Van Doorselaer.

De concurrentie heet Sony en JVC, Texas Instruments of andere technologieontwikkelaars, zoals Brillian of Aurora. De markt ligt vooral in Azië. Gemidis heeft al medewerkers naar China en Taiwan gestuurd om de productie voor te bereiden. Tegen 2008, als de markt voor grootbeeld-tv’s zo’n 6 miljoen stuks groot zal zijn, moet het bedrijf 30 werknemers tellen.

Investeerders in de 3,1 miljoen euro kapitaal zijn Imec, Gimv (12,5 %), BaekelandFonds (zaaigeldfonds van de Universiteit Gent), Fagus ( Fortis Private Equity en de Europese Investeringsbank) en een viertal privé-personen, waaronder Jan Lambrecht, gedelegeerd bestuurder van Gemidis, die zelf 250.000 euro investeert. “Imec heeft me aangezocht om het bedrijf op te starten,” zegt Jan Lambrecht, ex-directeur van Interbrew en Anheuser-Busch en ex-lid van het Executive Committee bij De Post.

B. L.

“De prijs zal niet meer dan 2000 tot 2500 euro zijn voor een televisie met een scherm van 110 cm.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content