GENTS KUIPKE

Wie investeert ?

De Gentse wintervelodroom, het Kuipke, is gered. De overdekte wielerbaan in het Gentse Citadelpark wordt omgebouwd tot een moderne evenementenhal. Er zou wél plaats blijven voor sport- en wieleractiviteiten.

Het Gentse stadsbestuur gaat, bij monde van schepen van Stadseigendommen Frank Wijnakker ( VLD), akkoord met het voorstel van drie Gentse zakenlui Paul Cools, Danny Theunis en Tom De Wilde om het Kuipke te exploiteren. De drie maken zich sterk daarvoor 126 miljoen frank te vinden. Eerst nemen ze, in eigen naam, de meerderheid in de nv Sport Inn, de huidige exploitant én organisator van de Zesdaagse. Later nemen ze de nv volledig over en komt er een nv Gents Kuipke. In ruil verbindt het stadsbestuur als eigenaar van het gebouw er zich toe het dak te herstellen ; goed voor 33,5 miljoen frank.

Waar de drie investeerders de 126 miljoen frank halen, willen ze bij monde van woordvoerder Tom De Wilde niet kwijt. “Het moet komen van mensen en van sponsoring,” klinkt het.

Tom De Wilde, Danny Theunis en Paul Cools “kennen elkaar al een tijdje.” Tom De Wilde, zoon van Vast Wervingssecretaris én ongekroonde CVP-baas in Gent Guido De Wilde, is de man achter het Gentse ExpoStand, een organisator van evenementen en standenbouwer. De Wilde opereert vanuit Sint-Denijs-Westrem, op de vroegere Scania-terreinen Ikea wil er zijn Gentse vestiging neerplanten. Danny Daniël Theunis is de voormalige privé-secretaris van huidig Onderwijsminister Luc Van den Bossche ( SP). Theunis noemt zich vandaag manager point to point en is onder meer actief voor de Gentse woningmaatschappij Zeker Wonen. Paul Cools is architect én voorzitter van de VLD Gent-Eeklo.

Cools en Theunis zijn sinds kort zakenpartners. Daarbij blijkt de Gentse Raveschootstraat niet onbelangrijk te zijn. Cools en Theunis zijn er beiden aandeelhouder van de studiebureaus TC Upgrade nv en Eco Support bvba. De Raveschootstraat 13 was bovendien de maatschappelijke zetel van de cvba Centrum voor Management en Voorlichting waarvan, naast Cools, ook VLD-volksvertegenwoordiger Geert Versnick aandeelhouder is. Versnick is op zijn beurt weer aandeelhouder van de in Deurle gevestigde nv Wescom, de vennootschap waarachter Versnicks echtgenote Lynn Wesenbeek schuilt. Die nv Wescom heeft ook Turnhoutenaar Guy Krols als aandeelhouder. Krols is ook voor Cools geen onbekende : de Turnhoutenaar is, samen met de in het groothertogdom Luxemburg geregistreerde sa European Investment & Development Holding, bestuurder van de nv Bapub, een studie- en pr-bureau actief vanuit de Gentse Raveschootstraat 13. Geert Versnick is bovendien de voorzitter van de VLD in Gent.

Politiek heeft echter niets met de redding van het Kuipke te maken, verzekeren zowel De Wilde als Theunis. “Maar,” zo stelt De Wilde, “het is normaal dat zij die in Gent met politiek en met business bezig zijn, elkaar kennen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content