Genk is meer dan Ford

De Genkse entrepreneur Piet Weltjens wordt voorzitter van de Vereniging Industriëlen Genk. Met Vision on Creation tonen de vereniging én Genk meteen al het economische potentieel van de Limburgse stad.

Als geboren en getogen Genkenaar is Piet Weltjens (44) sterk begaan met de economische toekomst van zijn stad. De licentiaat TEW (Ufsia) behaalde een DESS Marketing in Aix-en-Provence voor hij in het familiebedrijf Multi-Fix stapte. “Enkele jaren geleden hebben we beslist om het bedrijf te verkopen aan het Amerikaanse Bemes om het groeipotentieel veilig te stellen. Om de continuïteit te waarborgen, ben ik algemeen directeur gebleven. We maken zelfklevend vinyl voor belettering en digitale bedrukking. We hebben zo’n vijftig medewerkers.” Ongeveer driekwart van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd.

Weltjens wordt voorzitter van de Vereniging Industriëlen Genk (VIG), die 162 leden telt. Op het grondgebied van de gemeente zijn 250 bedrijven gevestigd, maar alleen bedrijven met meer dan tien werknemers kunnen lid worden van de VIG. De Genkse bedrijven stellen in totaal 37.000 mensen tewerk, ongeveer de helft van het aantal inwoners van de stad. “Inderdaad, Genk is meer dan alleen maar Ford. We hebben hier bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren,” aldus Weltjens.

De regio kwam bij het begin van vorige eeuw economisch van de grond door de opening van de steenkoolmijnen, vandaag nog louter industrieel erfgoed. Piet Weltjens: “De burgemeester, schepenen en de Dienst Economie sparen kosten noch moeite om het economisch weefsel te versterken. Zo hebben we net Vision on Creation achter de rug, een project dat de productiekracht en het economisch potentieel van onze stad onder de aandacht brengt.”

Het centrale element is een industriële tentoonstelling of showcase. Via diverse programma’s werden verschillende doelgroepen betrokken bij Vision on Creation, onder andere via seminaries rond belangrijke economische thema’s en bezoeken aan potentiële investeerders. De scholen kregen de kans om de mogelijkheden van een technische job in het bedrijfsleven te leren kennen. Vision on Creation vond plaats op C-mine, het industriële mijnpatrimonium van Winterslag. Zo slaagt Genk erin verleden, heden en toekomst te laten samenvloeien.

PIET WELTJENS (VISION ON CREATION)

IS: algemeen directeur Multi-Fix.

WORDT: voorzitter van de Vereniging Industriëlen Genk en voorzitter van de stuurgroep Vision on Creation.

VRIJE TIJD: fietsen, skiën, reizen.

JST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content