GEMIST IN 2006? MAAK HET GOED IN 2007!

In het nummer met de Manager van het Jaar horen ook de beste boeken van het voorbije jaar. We vroegen vijf columnisten welke boeken de lezers van Trends zeker niet mogen missen.

GEERT NOELS HEDGEHOGGING

Een boek over hedgefunds, de booming business in de financiële wereld, geschreven door Barton Biggs. De voormalige strateeg van Morgan Stanley schreef al voor de echte start van de hefboomfondsen in de Financial Times dat ze de volgende bubble zouden zijn, maar hij richtte enkele jaren geleden zijn eigen hedgefund op, Traxis. In zijn boek geeft hij inside informatie over de sector, inclusief de hebzucht en kleine kantjes van de managers. Golf, zegt hij, is erg populair bij hf-managers, misschien omdat je alles exact kan meten en minutieus moet bijhouden zoals bij beleggen. ” Or maybe it’s because hedge-fund guys are so competitive and have such massive egos…”

Wiley, 303 blz.

THE NEXT SUPERPOWER?

Een boek van een vriend en ex-ambassadeur van de VS in België voor de Europese instellingen, Rockwell Schnabel. Het boek geeft een blik op de ontwikkelingen in Europa vanuit een ongewoon perspectief: van een Amerikaan met Europese roots, die Europa als een erg succesvol en toekomstgericht project ziet.

Rowman & Littlefield, 198 blz.

BOEKEN OVER CHINA

Natuurlijk waren er de obligate boeken over China. De meeste zijn op zijn best anekdotisch, maar missen samenhang. In Mister China (Mets & Schilt, 270 blz.) geeft Tim Clissold de vicieuze kantjes van het Chinese zakendoen, de andere focussen meer op het economische. Het beste was er een dat je grotendeels gratis kan downloaden (web.worldbank. org) en dat ook specifieke info en vergelijkingen heeft over Chindia: Dancing with Giants van L. Alan Winters en Shahid Yusuf. De gedrukte versie verschijnt in februari 2007 (World Bank Publications, 300 blz.).

Ook interessant: China – The Balance Sheet van C. Fred Bergsten en andere vooraanstaande auteurs (Public Affairs, 256 blz.), China Inc van Ted Fishman (New Ed, 368 blz.) en China Shakes the World van James Kynge (Weidenfeld & Nicolson, 256 blz., Nederlandstalige versie: Lannoo, 304 blz.).

FREAKONOMICS

Een must voor mensen die houden van economie – of er juist niet van houden, maar de smaak te pakken willen hebben. Steven Levitt en Stephen Dubner passen economische analyse toe op de gekste onderwerpen, die de misdaad linken met abortus, of blootleggen of er vals gespeeld wordt bij wedstrijden… De heren zijn briljant in de analyse en druipen van de humor.

William Morrow, 242 blz. Nederlandstalige editie: Bezige Bij, 304 blz.

THE LONG TAIL

Een keer per jaar verschijnt er een briljant boek, een werk dat er bovenuit steekt: The tipping point in 2004, Happiness in 2005 en The Long Tail in 2006. Chris Anderson baseert zich op unieke cijfers die door internetbedrijven werden bijgehouden om te bewijzen dat de economische logica aan het wijzigen is. Het wordt immers de moeite waard om een veelvoud aan nichemarkten te gaan bedienen, op een rendabele en economisch verantwoorde manier. De drijfveren en de mogelijkheden komen uitvoerig aan bod.

Hyperion, 230 blz. Nederlandstalige editie: Nieuw Amsterdam, 256 blz.

Geert Noels is hoofdeconoom van Petercam Vermogensbeheer.

RUDY AERNOUDT HET EDISONTEAM

Patrick Willemarck heeft een inspirerende frisse kijk op het innovatieproces met sprekende voorbeelden, en met een duidelijk onderscheid tussen leidershap en management. De stelling dat aanhoudende verbetering de grootste vijand is van innovatie zal menig Vlaams bedrijfsleider hopelijk doen nadenken.

Lannoo Campus, 224 blz.

RED DE WELVAARTSSTAAT

Door de vergrijzing zou bijna een vierde van het bbp nodig zijn om de sociale voorzieningen te betalen en het ambtenarenpensioen is de facto tweemaal zo groot als het gemiddelde pensioen. Dit ter illustratie van de vele cijfers waarmee dit ontnuchterende boek is doorspekt en die duidelijk aantonen dat we niet bij de pakken kunnen blijven zitten als we onze welvaart willen behouden. Puik werk van de Trendsredacteurs Roeland Byl, Daan Killemans, Alain Mouton en Guido Muelenaer.

Roularta Books, 192 blz.

CHINA ZET DE WERELD OP Z’N KOP

James Kynge beschrijft onder meer wat er gebeurde nadat een Chinese delegatie een Duits staalbedrijf kocht. Honderden vrachtwagens vervoerden het bedrijf naar China. Zulke verhalen geven een aparte kijk op China en doen ons begrijpen waarom Napoleon zei dat we China maar beter lieten slapen, want als het wakker werd, zou het de wereld op z’n kop zetten.

Lannoo, 304 blz.

WAAR GAAT HET NAARTOE MET ONZE ECONOMIE?

Grünen sind wie Tomaten, stelde Franz Jozeph Strauss, waarmee hij bedoelde dat jonge ecologisten vaak socialist worden. Bij liberalen krijgen voorstanders van harde waarden blijkbaar een sociaal tintje bij het ouder worden. Schitterende illustratie in dit boek van Paul De Grauwe, waar de ultraliberaal, monetarist en voorspeller van het verdwijnen van onze industrie van weleer pleit voor geluk dat niet afhangt van economische groei én adviseert om te stoppen met Amerika na te hollen.

Lannoo, 224 blz.

UIT BALANS!

Een boek van twee jaar oud dat nog bijzonder actueel is. De cases in het boek (o.m. Parmalat, Enron en Ahold) zijn zo beschreven, dat de lezer achterblijft met het gevoel dat heel ons economisch systeem op drijfzand is gebouwd. Een kaas met vele gaatjes met een wrange nasmaak. Onthullend werk van Lode Barrezeele en co.

Intersentia, 236 blz.

Rudy Aernoudt is secretaris-generaal van het Vlaams Departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie. Hij schrijft zijn column in Trends in persoonlijke naam.

JOHAN VAN OVERTVELDT THE FUTURE OF EUROPE – REFORM OR DECLINE

De Italiaanse economen Alberto Alesina en Francesco Giavazzi, verbonden aan Harvard respectievelijk MIT in Boston, leggen glashelder uit waar het fout loopt met het Europese sociaaleconomische model. Geen slogans, geen goedkoop geflirt met het Angelsaksische model, maar een serene, feitelijke analyse. Conclusie: Europa moet zich marktgericht hervormen of wegkwijnen in relatieve irrelevantie, ook politiek.

MIT Press, 224 blz.

THE BOURGEOIS VIRTUES – ETHICS FOR AN AGE OF COMMERCE

Deirdre McCloskey is topklasse in economische geschiedenis én heeft een fabuleuze pen. In haar nieuwe boek legt ze uit dat de bourgeoisie een deugdelijke impact kan hebben op de maatschappelijke ontwikkeling en dat de voorbije eeuwen ten overvloede bewees. De vrijemarkteconomie vormt geen hinderpaal voor ethisch verantwoord gedrag, ze zet net aan tot zo’n gedrag. Deze en soortgelijke stellingen worden weergaloos onderbouwd.

University of Chicago Press, 634 blz.

THE NEXT GREAT GLOBALIZATION

Na een periode van relatieve kalmte laaien de jongste tijd de passies rond globalisering weer hoog op. Vooral de financiële liberalisering en de impact van de internationale geld- en kapitaalmarkten krijgen daarbij vaak alle zonden Israëls over zich heen. Met dit boek gaat Frederic Mishkin, hoogleraar aan Columbia University en voorheen hoofd van de researchafdeling van de New York FED, daar radicaal tegenin. Méér dan wat ook kan die internationale financiële omgeving een enorme bijdrage leveren aan het ontwikkelingspotentieel van achtergebleven landen.

Princeton University Press, 320 blz.

UNDERSTANDING POVERTY

De wereld maakte nog nooit zoveel vooruitgang in de bestrijding van armoede als de jongste jaren. Toch blijft de omvang van het armoedeprobleem gigantisch. Wie echt een inzicht in deze tragedie wil verwerven en dus de dagelijks rondvliegende slogans ter zake wil overstijgen, kan niet voorbij aan dit boek onder redactie van Abhijit Vinayak Banerjee, Roland Bénabou en Dilip Mookherjee. Zowel qua deelonderwerpen als origine van de auteurs vormt dit boek een heuse staalkaart van onze wereld.

Oxford University Press, 496 blz.

DANGEROUS NATION

Met Of Paradise and Power zette Robert Kagan (Carnegie Endowment for International Peace) enkele jaren geleden een haarscherpe analyse neer inzake de verschillen tussen de VS en Europa. Met dit nieuwe boek gaat Kagan dieper in op de plaats die de VS inneemt in de wereldgeschiedenis en vooral hoe anderen die plaats inschatten. Verhelderende analyse, zowel over de VS zelf als over de perceptie die anderen over de grootmacht koesteren.

Knopf, 544 blz.

Johan Van Overtveldt is directeur van de denktank VKW Metena.

MARC BUELENS

ONZE HERSENEN

Gepopulariseerde wetenschap op zijn best. Ons gedrag opgebouwd aan de hand van zes schitterende praktijkgevallen. Erg herkenbaar en zeer vlot geschreven. Je leert alles over stress, geheugen, motivatie, macht, twijfel en tevredenheid zoals je het nog nooit had gezien of gehoord. René Kahn is een schitterende leraar.

Balans, 291 blz.

EEN ONGEMAKKELIJKE WAARHEID

2006 was the tipping point. Het kanteljaar voor het milieu. Ook economisch krijgt de opwarming van de aarde de volle aandacht. We worden wakker en het is waarschijnlijk te laat. Al Gore speelt hier zeker een rol. Wie is nu de grote loser: Bush of Gore? De geschiedenis heeft al geoordeeld. Lees uiteraard ook de tegenhanger: Solomon Kroonenberg pakt uit met De menselijke maat – De aarde over tienduizend jaar (Atlas, 333 blz.). Een boek dat al dat milieugedoe op schitterende wijze relativeert. Over tienduizend jaar hebben we immers heel wat andere problemen.

Meulenhoff/Manteau, 324 blz.

CHINA ZET DE WERELD OP ZIJN KOP

Volgens de Financial Times komt het businessboek van het jaar van James Kynge. Blijft echt aan de ribben kleven. China door een Chinakenner, op een manier die je niet meer los laat. Na dit boek kan je het woord ‘China’ niet meer uitspreken zonder een lichte rilling over de rug. Zeer waardige opvolger van Thomas Friedmans The World is Flat, maar dat was 2005, zij het met een nieuwe editie van eind 2006.

Nieuw Amsterdam, 304 blz.

THE RIGHT DECISION EVERY TIME

Als je net een boek geschreven hebt, Grootmeester in beslissen, en je leest een boek van de ‘concurrentie’, dan herken je wel de ‘premiers grands crus’. Luda Kopeikina heeft het allemaal: de opleiding (doctoraat Computerwetenschappen), de afkomst (Sint-Petersburg), de consultancy-ervaring, de vrouwelijke intuïtie, de grondige kennis van de klassiekers. Iets voor de echte kenner. Proficiat, Luda. (Maar lezer, koop toch maar mijn boek…).

Pearson, 270 blz.

THE BUSH AGENDA

Soms vraagt een fervente lezer van Trends zich wel eens af waarom er nog linksen op deze planeet rondlopen. Het antwoord is heel eenvoudig. Omdat onder het mom van ‘vrije markt’ en ‘democratie’ bij klaarlichte dag een hold-up wordt gepleegd op uw bezit, de aarde en uw vrijheid door de regering die juist verondersteld wordt deze waarden te verdedigen. Ontluisterend, onthutsend, dit werk van Antonia Juhasz. En zoals ze bij ons in Texas zeggen: voor mensen die hold-ups plegen, is er maar één plaats: de galg.

HarperCollins, 387 blz.

Marc Buelens is hoofddocent aan de Universiteit Gent en partner van de Vlerick Leuven Gent Management School.

FRANS CROLS NAAR GRIJSLAND

De vergrijzing zal België, Europa en de VS drastisch veranderen. Langer leven werd aanzien als een zegen. Wordt deze zegen door de financiële en medische gevolgen een plaag? Bijvoorbeeld, wat is het gevolg op de aandelenkoersen als de grijsaards hun stukken verkopen om te leven van de opbrengst? Uitstekende analyse van Koen De Leus.

Roularta, 328 blz.

MULTINATIONAL FIRMS IN THE WORLD ECONOMY

De multinational blijft in de ogen van de antiglobalisten een monster. Ook Jan Publiek denkt dat het ongrijpbare, negatieve economische en maatschappelijke organisaties zijn. Girorio Navaretti en Anthony Venables onderzoeken zonder polemiek of de mno’s helden of schurken zijn.

Princeton, 325 blz.

HET GOUDEN OOSTEN

Europa begrijpt de Aziatische levendigheid niet. Voor westerlingen is de groei van India en China verbazingwekkend. Hugo Van de Voorde bewijst dat de technologische en mercantiele kloof tussen oost en west slechts geslagen is door de Industriële Revolutie. Hij doorbreekt het eurocentrisme.

Pelckmans/Klement, 376 blz.

WAAR ZIJN DE INTELLECTUELEN?

Amerikanen kijken traditioneel neer op hun egg-heads, de intellectuelen. Europa volgt. Frank Furedi werpt een prangende vraag op: wie is elitair, degenen die de moeite niet doen om zelfstandig en koen na te denken, of degenen die meedraaien in het geneuzel van de gazetten en het politiek correcte denken?

Meulenhoff, 224 blz.

RADICALE VERLICHTING

Radicale Nederlandse denkers veranderden het gezicht van de Europese cultuur voorgoed. De verlichting is geboren in Nederland, schrijft Jonathan Israel, een erudiete Britse geschiedkundige met een voortreffelijke kennis van de cultuur, economie en geschiedenis van de Nederlanden. Uit de Lage Landen afkomstige of er gevestigde denkers deden Europa trillen op zijn grondvesten voor Schotland en Frankrijk aan hun Enlightenment of Lumières begonnen.

Van Wijnen-Franeker, 944 blz.

Frans Crols is directeur van Trends.

BELEGGEN IN 2007

, de gids annex handboek van de Nederlandse beursgoeroe

. Hij bekijkt de beleggingswereld weliswaar door een Nederlandse bril, maar zijn analyse en tips blijven voldoende ruim om ook de Vlaamse spaarder en belegger te boeien.

Business Contact, 162 blz., 17,50 euro.

STRESS IN 2007

van professor

. Zopas verscheen een herziene editie van dit puike werk, dat zowel inzicht als praktisch advies bevat.

Lannoo/Scriptum, 328 blz., 22,50 euro.

ONDERNEMEN IN 2007

brengen

en een rist andere economische tenoren in kaart hoe Vlaamse bedrijven groeien.

Roularta Books, 298 blz., 24,90 euro.

STERREN IN 2007

maakt u alvast wegwijs in

. Venus is dit jaar trouwens zichtbaar als avondster én morgenster. Een teken?

Fontaine, 64 blz., 14,90 euro.

REIZEN IN 2007

en

bieden u inspiratie in hun schaamteloos verleidelijke overzicht van

Uit het aanbod: op zoek naar de berggorilla’s in Rwanda, eilandhoppen per kajak op de Bahama’s en zwerven langs de fjorden van Patagonië.

Kosmos Reisgidsen, 256 blz., 17,50 euro.

LDD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content