Gelijk krijg je op de beurs

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Niet voor iedereen is het crisis. Stéphane Vandervelde zag vorige week zijn aandelen in Keyware verzesvoudigen in waarde. Vorige vrijdag was de stijging sinds Nieuwjaar nog 360 procent. Vandervelde heeft een goede 6 procent in Key-ware en is er gedelegeerd bestuurder sinds het ontslag van de oorspronkelijke bezieler van het bedrijf, Francis Declercq. Dat was in december 2001 en ondertussen bouwde hij Keyware af tot een verkoper van betaalkaartterminals en transactiediensten. In 2008 bedroeg de omzet 4,6 miljoen euro en was het nettoverlies verminderd tot 879.000 euro.

Guido Van Der Schueren (ex-Artwork Systems) is sinds het ontslag van Declercq voorzitter bij Keyware, dat hij samen met onder meer Pierre Delhaize en Johan Dejager financieel overeind hield. Van Der Schueren: “Stéphane heeft er een heel groot aandeel in dat Keyware er uiteindelijk bovenop is geraakt. Hij is een man van de lange adem, een harde werker met een enorme gedrevenheid.” Beleggers herinneren zich Vandervelde eerder als een man van niet-ingeloste beloften, maar ontegensprekelijk heeft hij een enorme commerciële drive.

Zo richtte Vandervelde, afkomstig uit Bever, in zijn eerste jaar aan de VUB als student burgerlijk ingenieur elektronica al zijn eigen managementvennootschap op. Die heette Big Friend, een knipoog naar zijn eigen 1,85 meter en 120 kilogram. Zijn vader zette fabrieken neer voor sigarettenfabrikant Philip Morris. Stéphane trok al in zijn studententijd met hem op om productiesites te bezoeken of met ingenieursbureaus te onderhandelen. Tegelijk schreef hij software voor bedrijven en rekende naar eigen zeggen consultancy fees van bijna 3750 euro per dag. Vandervelde: “Ik verdiende zelfs als student al heel goed mijn boterham. Toen ik naar het leger moest, verkocht ik mijn software voor apotheken aan het Limburgse Vicking Technologies, een importeur van barcodelezers.”

Veelinvesteerder

Ook nu nog heeft Vandervelde, een ‘motorfreak’, meerdere potjes op het vuur. Hij investeert in vastgoed via Immo David en Creabuild. Bovendien is hij ook nog eens privé actief als business angel. Hij hielp onder meer het mobielecommunicatiebedrijf Euremis lanceren. Momenteel heeft hij een bestuurszitje in Pay & Save van Johan Maris, een start-up in identiteitsbeheer. “Hij verdient een medaille voor zijn hulp aan starters”, zegt Maris.

“De menselijke factor in het bedrijfsleven is bijzonder belangrijk. Je moet er veel energie insteken”, zegt Vandervelde, die op een interessante locatie woont in het Waals-Brabantse Grez-Doiceau. “Als ik mijn tuin uitloop sta ik op de fairway van de Golf du Bercuit”, lacht hij. Dat helpt om vrienden bijeen te brengen. Vandervelde: “In plaats van op reis te gaan, zetten wij voor de leute geld samen met een aantal ondernemers. Zaterdags beslissen we bij een glas champagne wat we gaan doen.”

“Zeker en vast ben ik een optimist, maar ook een realist. En iemand die zich vastbijt en niet meer loslaat.” In 2003 werd Keyware failliet verklaard op aangeven van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Vandervelde: “Ik heb onmiddellijk de bestuurders opgebeld en hun gezegd dat het faillissement zou worden opgeheven.” Wat ook gebeurde. “Toen heeft hij bewezen dat hij ook juridisch bijzonder goed is onderlegd”, zegt Van Der Schueren. “De CBFA beschuldigde er ons van niet goed te hebben gecommuniceerd. Maar daar zijn we allemaal volledig van vrijgepleit.”

Af en toe een breuk

Zijn flair voor communicatie en netwerking belet niet dat hij in het verleden een paar breuken heeft gehad met zakenpartners. Zijn periode als verkoopsdirecteur bij het Brusselse Softcore van Kathleen Maes eindigde ermee dat hij een concurrerend product uit de VS begon te importeren. Francis Declercq, op dat moment baas van Compuvision in Roeselare, begon dat product naderhand te verdelen en haalde vervolgens Vandervelde binnen. Samen richtten ze in 1996 Excalibur Technologies op, dat een Amerikaanse patroonherkenningssoftware wou toepassen op biometrische identificatie, de kernidee van Keyware Technologies. De rest van het verhaal is bekend. Keyware trok in 2000 naar de beurs en kocht zich in alle richtingen omzet. Francis Declercq kreeg de zwartepiet toegeschoven voor de bar slechte resultaten en de relatie eindigde in een radicale breuk. Stéphane Vandervelde verkocht vervolgens “elf bedrijven in tien maanden tijd” om de nodige cash te vinden en Keyware te focussen op betaaltransacties.

Diverse media speculeerden dat de koersopstoot van vorige week te danken was aan het gerucht dat Keyware via zijn betaalterminals ook Maestro-transacties zou gaan verwerken. Keyware heeft daarover geen mededeling gedaan. Vandervelde: “Dat was allang bekend. Dat stond gewoon in het jaarverslag.” Zelf wil hij zich nog een tijd vastbijten in Keyware. “Al boden ze 100 miljoen, we zullen niet verkopen. Dit bedrijf is gewoon veel meer waard. ”

Stéphane Vandervelde (45)

CEO van Keyware Technologies, vorige week een lieveling op de beurs

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content