Geknoei rond RSZ-gebouw?

De Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid (RSZ) beging in 2004 geen fouten bij de verkoop van zijn gebouw aan de Waterloolaan in Brussel. Dat meldde de RSZ vorige week zelf aan de minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) in een antwoord op vragen van VLD-kamerlid Luk Van Biesen. De RSZ had zijn gebouwen verkocht aan de privésector, die ze verhuurt aan Justitie. Ondertussen vernietigde de rechtbank evenwel de transactie.

In 2001 meldde de Dienst aan projectontwikkelaars dat de gebouwen aan de Waterloolaan en de Gulden Vlieslaan te koop stonden. Stam Europe stortte een voorschot, kreeg een optie op beide, maar oefende die niet uit omdat het gebouw in de Waterloolaan asbest zou bevatten (hierover is een gerechtelijk dispuut). Vanaf dan verplicht de RSZ mogelijke kopers een bod op beide te doen.

Nadat de NV Kairos in februari 2004 20,1 miljoen euro bood op (enkel!) het gebouw in de Waterloolaan, tekende de RSZ op 24 maart 2004 de koop met de hiervoor opgerichte vennootschap Water-Leau. De aandeelhouders van de koper zijn Axa, KVH (de vastgoedvennootschap van Kristien Van Hool en Dirk Cavens) en Kairos. De laatstgenoemde onderneming van Eric Verbeeck (Interbuild) heeft onder meer als bestuurders Christian Van Thillo (Persgroep) en Saverbel (Nicolas Saverys, Exmar).

Midden maart 2004 deed Robelco echter een bod van 21,1 miljoen op het Waterloogebouw, en het meldt de RSZ ook 15 miljoen te willen neertellen voor de Gulden Vlies. De RSZ stelt intern vast dat het engagement ten aanzien van Kairos “onherroepelijk” is en gaat over tot de verkoop.

Robelco vecht de verkoop echter aan voor de rechtbank, die de overeenkomst in februari 2005 vernietigt, omdat de RSZ het gelijkheidsbeginsel heeft geschonden. De RSZ gaat in beroep en wijst er in het antwoord aan Van Biesen op dat Robelco eerder zou hebben laten weten onvoldoende vermogend te zijn om de gebouwen aan te kopen. Robelco is de ontwikkelaar van Tour & Taxis en het Antwerpse Kievitproject, twee monsterwerven.

De rechtbank besliste ook dat alle partijen de schade die ze leden door de vernietigde koop mogen verhalen op de RSZ. De nieuwe eigenaar liet immers herstelwerken uitvoeren op het gebouw. Axa, dat inmiddels alle aandelen overnam van Water-Leau, meldt Trends dat het de gemaakte kosten op 2,5 miljoen euro (exclusief btw) raamt. “Axa zal geen schade lijden uit de procedure,” aldus zijn vastgoedmanager Guy Van Wymersch. De RSZ hoopt dit bedrag bij een eventuele nieuwe verkoop van het gebouw als een meerwaarde in te brengen.

Achteraf was er misschien een meer zuivere manier geweest om een nieuwe bestemming te zoeken voor de gebouwen. De nieuwe huurder is immers… de federale overheidsdienst Justitie. Luk Van Biesen (VLD): “De ene overheidsdienst (Justitie) had het gebouw perfect – mocht de Regie der Gebouwen optimaal werken – van de andere (RSZ) kunnen overnemen. Iedereen van de RSZ kon in dit dossier zijn zin doen, zonder dat hij ter verantwoording werd geroepen. Nu draait de belastingbetaler op voor de gemaakte fouten.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content