Geert Volders (50): ‘Rekrutering en outplacement zijn communicerende vaten’

Geert Volders kende de humanresourceswereld al goed toen hij een jaar geleden aan de slag ging als directeur van Ascento, een onderdeel van t-Groep. Hij werkte onder andere bij Jobat en bij Acerta Consult, waar hij het tot managing director sales en marketing schopte. Ascento is de hr-consultancypoot van t-Groep en houdt zich bezig met outplacement, rekrutering en selectie, en talentmanagement. Outplacement, het begeleiden van mensen naar een nieuwe job na ontslag, is het paradepaardje van Ascento, dat tachtig medewerkers telt. De hr-consultancypoot van t-Groep kende vorig jaar een groei van 10 procent. Volders noemt Ascento een topvijfspeler in zijn niche.

Als hr-consultant een sterke groei optekenen is niet iedereen gegeven. Zeker niet in tijden dat bedrijven beknibbelen op budgetten. Komen humanresourcesopdrachten dan niet als eerste in het vizier?

GEERT VOLDERS. “Om te beginnen hebben we voor onze outplacementactiviteiten vorig jaar een aantal interessante opdrachten afgehandeld, zoals Ford, Caterpillar of HP. Bij die herstructureringen hebben we ontslagen werknemers geholpen in hun zoektocht naar nieuw werk. De rekrutering- en selectiemarkt doet het in economisch onzekere tijden inderdaad wat minder goed, maar ze vormt wel communicerende vaten met de outplacementmarkt. Als werving en selectie lijdt onder een zwakkere economische groei, doet outplacement het dan weer beter. Maar feit is dat het actief rekruteren door bedrijven wel degelijk onder druk staat.”

De loopbanen worden langer en de vervroegde-uittredingssystemen strenger. Is een logisch gevolg dat outplacement enkel nog kan groeien?

VOLDERS. “Het belang is al sterk toegenomen. Mensen worden ertoe aangezet om langer te werken. Een ontslag op 55 jaar betekent niet het einde van een loopbaan. Maar er is begeleiding nodig om mensen te helpen bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging in de jaren voor het pensioen.”

Leggen bedrijven talentmanagement tegenwoordig niet in de onderste la?

VOLDERS. “Op de interne arbeidsmarkt in bedrijven blijft er toch wel aandacht voor talentontwikkeling en loopbaancoaching. Wij proberen daarop in te spelen met Ascento, een van de zaken waarmee ik mij vorig jaar heb beziggehouden. Ascento profileert zich als humanresourcesexpert in talent mobility.”

Wat is dat?

VOLDERS. “Het is een zwaar woord, maar het komt erop neer dat we bedrijven willen helpen die merken dat ze de behoefte hebben intern met hun talent te schuiven. Talent blijft schaars, en als je het in je bedrijf hebt, moet je er zorgvuldig mee omgaan. Tegelijk merken we dat organisaties meer willen doen met minder mensen. Ook in overheidsdiensten of in de non-profit is dat een trend en ik zie die niet snel keren, wel integendeel. Het betekent dat talentmanagement in die omgeving eveneens bovenop de agenda zal komen. Ascento kan daarbij helpen.”

Hebt u het voorbije jaar ook nieuwe activiteiten ontwikkeld?

VOLDERS. “Ascento is begonnen met hr-interim-management. Daar is een toenemende vraag naar. We plaatsen hr-freelancers die aan interim-management doen. Ook rond leiderschap is er meer en meer nood aan professioneel advies, stellen we vast.”

A.M.

“Een ontslag op 55 jaar betekent niet het einde van een loopbaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content