Geert Noels en Randall Lesaffer over de gevolgen van orkaan Katrina

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Orkaan Katrina lijkt niet alleen vreselijk veel menselijke miserie veroorzaakt te hebben. Ook de politieke en economische gevolgen zijn niet mis. Is de VS ontmaskerd als supermacht? En wordt de olieprijs nu helemaal een wereldramp?

Vijf dagen wachten op noodhulp. Gevaar voor epidemieën. Plunderingen, met de noodtoestand als gevolg. Nogal wat commentatoren vergeleken de situatie in New Orleans na orkaan Katrina met die in een derdewereldland. Is de VS wel dé grootmacht? Trends vroeg het aan Randall Lesaffer en Geert Noels. Lesaffer is een specialist in oorlogsrecht en oorlogsvoering, hij doceert aan de universiteit van Utrecht. Noels is hoofdeconoom van Petercam Vermogensbeheer en columnist in Trends.

GEERT NOELS (PETERCAM). “Met een armoedegraad tussen 15 % en 18 % – het Amerikaanse gemiddelde bedraagt 12,5 % – zijn Alabama, Louisiana en Mississippi een beetje het ontwikkelingsgebied van de VS. Ze worden alleen nog overtroffen door buurstaat Arkansas, met een armoedegraad van 18,5 %. Ik vind het huidige leedvermaak zeer onkies. Ook supermachten blijven niet gespaard van natuurrampen. Iedereen wordt erdoor getroffen. Kreeg het Zwitserse imago van verfijndheid en organisatietalent een deuk door de modderbrij van augustus?”

RANDALL LESAFFER (UNIVERSITEIT UTRECHT). “Dit is een ramp van een enorme omvang. Er is geen probleem van middelen, wel van coördinatie en snelle besluitvorming. De federale regering is een supermacht, niet de regering van de deelstaten. De belangrijkste verklaring voor de talmende aanpak schuilt in de federale staatsstructuur. De federale regering is niet verantwoordelijk voor politie, brandweer, hulpdiensten. Bovendien heeft de federale overheid de voorbije jaren als een echte supermacht de grote middelen ingezet in de strijd tegen buitenlandse dreigingen. Het nieuwe ministerie Homeland Security was gefocust op aanvallen tegen mensen.”

Het hoofd van het Internationale Energie Agentschap Claude Mandil waarschuwt voor een wereldwijde energiecrisis. Is Katrina de druppel die de olie-emmer doet overlopen?

NOELS. “In een gespannen markt kan elk excuus problemen opleveren. De Golf van Mexico is goed voor 25 % van de olieconsumptie in de VS en 2 % van de wereldproductie. Heeft men al een zicht op de schade in de haven van New Orleans, de vijfde belangrijkste haven van de wereld? Er is ook economische schade door het besef van de eigen kwetsbaarheid, het energievraagstuk, de logistieke problemen. Maar ik zie geen structurele risico’s. Waarom zou de ramp een blijvende invloed hebben op het consumentenvertrouwen in de VS? Binnen zes maanden is de toestand veel stabieler. Want de Amerikaanse overheid zal de hulpmiddelen vanaf nu massaal inzetten.”

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content