Geen vetpot voor vaccinproducenten

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Met noodvaccins kan de verspreiding van de mond- en klauwzeerepidemie worden ingedamd. Toch wrijft de diergeneesmiddelenindustrie zich niet meteen in de handen.

Nederland startte einde maart met een beperkte vaccinatie tegen MKZ, in Groot-Brittannië is het wellicht een kwestie van tijd. En ook België nam al voorzorgen: het federale ministerie van Landbouw dreef het aantal noodvaccins de voorbije maand maart op van 600.000 naar 1,2 miljoen. Die liggen opgeslagen in het Ukkelse Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie ( Coda).

Die doses werden integraal geleverd door producent Merial, de wereldwijde marktleider in diergeneesmiddelen. Het bedrijf sleepte vroeger al – samen met het Duitse Bayer – een contract van de Europese Commissie in de wacht voor de opslag van 30 miljoen vaccins. Dat is een “veiligheidsvoorraad” die het duo bedrijven in reserve moet houden, voor het geval er ergens in de Europese Unie een MKZ-epidemie uitbreekt. Sinds 1992 is vaccinatie er niet meer verplicht.

Nu heeft de Europese Commissie nog eens 44 miljoen doses besteld. De totale bevolking van runderen, varkens en schapen, wordt in de Europese Unie op 300 miljoen berekend. De dieren zouden jaarlijks twee doses moeten krijgen tegen MKZ. Gouden tijden voor de vaccinproducenten, dus? Toch niet.

“Het vaccin tegen mond- en klauwzeer is een low value product,” verklaart Alain Wille, algemeen directeur van de NV Merial België. “De productie van het vaccin is relatief makkelijk, het is samen met een weermiddel tegen tetanos één van de meest generieke geneesmiddelen. De marktprijs is slechts goed voor een tiende van een gangbaar vaccin. Wat maakt dat het MKZ-vaccin amper één procent van onze totale omzet vertegenwoordigt.” In 1999 haalde Merial wereldwijd een omzet van 65 miljard frank.

Veel ernstiger vinden de diergeneesmiddelenproducenten de terugval van de verkoop van andere vaccins. Boeren stellen hun normale vaccinatieprogramma’s uit, wegens de onzekerheid van de epidemie. “We merken een sterke terugval van het gebruik van dierengeneesmiddelen,” zegt Albert Lens, algemeen directeur van de NV Intervet België. De dochter van Akzo Nobel verdeelt MKZ-vaccins in Azië.

Intervet kondigde onlangs aan dat het in september een nieuw product zou lanceren, waaraan sinds 1998 wordt gesleuteld. Het wordt een diagnostische testkit, die uitsluitsel geeft of een dier besmet is met het nieuwe MKZ-virus, dan wel enkel gevaccineerd. Want dát is met de huidige vaccins niet te merken. Alleen een zogenaamd marker-vaccin kan daarover uitsluitsel bieden. De ontwikkeling daarvan kost natuurlijk tijd en geld, en de dierenproducten vertegenwoordigen amper 4% van de totale geneesmiddelenindustrie.

“De stimulans voor de ontwikkeling van een marker-vaccin komt er alleen als de Europese Commissie opnieuw tot preventieve inentingen overgaat. Ook in de Verenigde Staten worden dieren al 37 jaar niet meer ingeënt,” zegt Lens. In de VS is het van 1929 geleden dat MKZ nog woedde.

FOTO

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content